Restje kerosine redde couppleger

Het Pakistaanse leger was goed voorbereid toen het op 12 oktober zijn bloedeloze coup pleegde, zo blijkt althans uit een reconstructie van een Pakistaanse krant.

De gebeurtenissen die de Pakistaanse oud-premier Nawaz Sharif gisteren de beschuldiging van `ontvoering en verraad' opleverden, hadden plaats op 12 oktober. Op die dag pleegde het leger tegen Sharif zijn coup die zonder bloedvergieten verliep.

Generaal Musharraf, thans de sterke man van Pakistan, was die dag voor een officieel bezoek in Sri Lanka toen hij er lucht van kreeg dat premier Sharif van plan was hem te ontslaan als chef-staf van de strijdkrachten. Sharif wilde het hoofd van de Pakistaanse inlichtingendienst, generaal Ziauddin, op die post benoemen. Musharraf aarzelde geen moment en boekte een middagvlucht van Colombo naar Karachi, zo reconstrueert het onafhankelijke Engelstalig dagblad The News in Pakistan. Terwijl Musharraf op weg was naar Karachi, benoemde Sharif generaal Ziauddin officieel in zijn nieuwe functie. Even later, om vier uur 's middags, werd de benoeming van Ziauddin ook wereldkundig gemaakt.

Maar op dat moment, aldus The News, moet premier Sharif en generaal Ziauddin al het benauwde gevoel hebben bekropen dat de zaken niet verliepen zoals zij wensten. Ziauddin vond geen enkele hoge officier bereid zijn gezag als nieuwe chef-staf te accepteren. Integendeel, in Islamabad waren legercommandanten al begonnen met het mobiliseren van hun troepen in onder meer het nabijgelegen Rawalpindi. De bekendmaking van het ontslag van Musharraf was voor hen het excuus om op te rukken naar de hoofdstad. Rond vijf uur in de middag trokken de legerkolonnes van de 111e brigade van het tiende legerkorps richting Islamabad.

Om een militaire machtsovername af te wenden, was het cruciaal om te voorkomen dat de ontslagen staf-chef Musharraf in Karachi zou aankomen om daar de leiding van de zich aandienende coup in handen te nemen, zo realiseerden premier Sharif en generaal Ziauddin zich. Daarom vatten zij volgens The News het plan op om de luchthaven te sluiten voor het toestel uit Colombo. Er zijn twee lezingen over de inzet: Sharif zou Musharraf uit de weg willen ruimen door het betreffende vliegtuig niet te laten landen of Sharif zou het toestel willen dwingen uit te wijken naar een ander vliegveld waar militairen zouden klaar staan om Musharraf te arresteren.

Toen het toestel van Musharraf om ongeveer half zeven de luchthaven van Karachi naderde, weigerde de luchtverkeersleiding inderdaad toestemming om te landen, ook nadat Musharraf daarop persoonlijk aandrong. Volgens de aanklacht van gisteren werden barricades op de landingsbanen opgeworpen en de landingslichten gedoofd om te voorkomen dat het vliegtuig van Musharraf zou kunnen landen.

Die lichten gingen weer aan toen militairen de verkeerstoren hadden omsingeld. Na ruim een uur, en met nog maar voor ongeveer zeven minuten brandstof in de reservetank, kon vlucht PK805 veilig landen. Dat was om ongeveer tien minuten voor zeven. De televisie-uitzendingen in Pakistan waren toen al afgebroken. Om kwart over tien 's avonds werden ze hervat met de mededeling dat premier Sharif was ontslagen en dat generaal Musharraf de natie zou toespreken.