Prodi herhaalt pleidooi Europees drugsbeleid

Voordat de Europese Unie uitbreidt met nieuwe lidstaten, moet er volgens voorzitter Prodi van de Europese Commissie een gemeenschappelijk Europees beleid komen voor de bestrijding van drugs en de georganiseerde criminaliteit. In reactie op vragen van Europarlementariër Maij-Weggen (CDA), waarschuwde Prodi dat de Europese burgers anders bang zullen worden voor de uitbreiding. Prodi zei dat hij hetzelfde vorige week naar voren heeft gebracht in Milaan naar aanleiding van de dood van een Italiaanse jongere door – naar alle waarschijnlijkheid – Nederlandse XTC-pillen. Nederlandse Europarlementariërs van PvdA, D'66 en Groenlinks reageerden daarna verontwaardigd omdat zij dachten dat Prodi een aanval had gedaan op het Nederlandse drugsbeleid. Maar Prodi zei gisteren dat hij Nederland nooit heeft genoemd.