Prijspiek ruwe olie door lage olievoorraad

Zorg om lage voorraden en de verwachting dat de organisatie van Olie-exporterende landen (OPEC) zich tot maart aan hun productiebeperkingen zullen houden, hebben de olieprijs naar zijn hoogste peil in bijna drie jaar gebracht. Vanmorgen daalde de olieprijs licht, na winstnemingen op de olietermijnmarkt. Daar was de prijs van Brent-olie voor levering in de eerstvolgende maand gisteravond opgelopen tot 24,74 dollar per vat, om vanmorgen licht te dalen tot 24,29 dollar per vat.

Directe aanleiding voor de prijspiek was het bericht dat in de VS de voorraaden van brandstoffen vorige week sterk, met het equivalent van 7,7 miljoen vaten, zijn gedaald. Dinsdag maakte het Internationaal Energie Agentschap (IEA) al bekend dat de productie van olie wereldwijd weliswaar is toegenomen met 700.000 vaten per dag, maar dat de voorraden met 1,8 miljoen vaten per dag dalen.

Niet alleen het anticiperen op een strenge winter wordt gezien als een oorzaak voor de grote vraag naar olie. Ook het aanleggen van voorraden door bedrijven en particulieren met het oog op de komende eeuwwisseling zou een rol spelen.