Parijs laat Brits rundvlees nog niet toe

De Franse regering wil haar importverbod voor Brits rundvlees nog niet opheffen omdat Groot-Brittannië nog niet tegemoet is gekomen aan aanvullende eisen voor bescherming van de volksgezondheid. Dat bleek gisteravond nadat het Franse kabinet zich over de situatie had beraden.

Aanvankelijk had de Europese Commissie Parijs tot vandaag de tijd gegeven om het importverbod op te heffen. De Britse minister van Landbouw Nick Brown zei in een commentaar dat Londen nu de Europese Commissie zal vragen een rechtszaak tegen Frankrijk te beginnen. ,,Het is niet aan de Franse regering om het wettelijk overeengekomen regime [voor de export van Brits rundvlees] te wijzigen'', aldus Brown.

Hij zei ,,het recht aan onze zijde te hebben'', omdat de Commissie de export van Brits rundvlees al voorwaardelijk veilig heeft verklaard. Maar hij gaf toe een rechtsgang liever te vermijden. Een zaak bij het Europese hof kan maanden en zelfs jaren duren. In die tijd blijven Britse boeren verstoken van de Franse markt, die voor de BSE-crisis met een waarde van 179 miljoen pond (600 miljoen gulden) de meest lucratieve was. Londen vreest ook dat een `rundvleesoorlog' de relatie met Frankrijk op andere terreinen in Europa ernstig belast.

Bronnen bij de Europese Commissie gooiden vanochten olie op de golven van het conflict. Brussel gaat ervan uit dat er ,,tijdig een akkoord komt''.

De werkelijke deadline daarvoor is volgens de verantwoordelijke commissaris Byrn aanstaande dinsdag, als de voltallige commissie over het importverbod vergadert, zo werd benadrukt.

De Conservatieve Britse oppositie heeft premier Blair ervan beschuldigd bij het oplossen van de crisis ,,net zo weinig ruggengraat te bezitten als onze ontbeende runderen'' en het land te ,,vernederen''. Blair suggereerde eerder deze week dat de Franse premier Jospin hem op de socialistische top in Parijs had verzekerd dat Frankrijk het Europese ultimatum niet zou laten verstrijken. Oppositieleider Hague: ,,Op maandag gaf u ze de Derde Weg, op woensdag gaven ze u de twee vingers [f... you].''