New York

Americana

Twee films, gebaseerd op echte gebeurtenissen, die ook nog steeds veel commotie veroorzaken, zijn pas in première gegaan. Boys Don't Cry, van Kimberly Pierce gaat over leven en dood van Brandon Teena, geboren als het meisje Teena Brandon, maar die als man leefde in een klein plaatsje in Nebraska. The Insider van Michael Mann, met Al Pacino, gaat over een whistleblower, dr. Jeffrey Wigand, een onderzoeker van een sigarettenbedrijf, die in een tv-programma uit de school klapt en vervolgens wordt gedumpt. Beide te zien in vele bioscopen.

Places

Deel II van de bijdrage van het Museum of Modern Art aan de Millennium mode: Modern Starts: Places. Net als bij het eerste deel (People) dat nog te zien is, is de enorme eigen collectie van het MoMa weer de bron. Door de opstelling in onverwachte combinaties ontstaat een frisse kijk op het ontstaan van het modernisme aan het begin van deze eeuw, zo hangt een foto van Rineke Dijkstra naast een schilderij van Cézanne, bijvoorbeeld. 11 West 53rd Street. T/m 14 mrt 2000. Inl 00-12127089480.

En verder

Clemente, overzicht in het Guggenheim Museum Uptown t/m 9 jan 00-12124233500; Egyptians in the Age of the Pyramids t/m 9 jan en Portraits by Ingres t/m 2 jan in het Metropolitan Museum 00-12125357710; The Work of Charles and Ray Eames: A Legacy of Invention in het Cooper-Hewitt National Design Museum t/m 9 jan 00-12128498400