Nederland uitvalsbasis voor continent

Koper Energis van Enertel was in het afgelopen jaar al veel op het overnamepad. Met de vandaag aangekondigde overname krijgt het Britse bedrijf voet aan de grond op het Europese continent.

Toen duidelijk werd dat het Britse Energis begin deze maand de overnamestrijd had verloren om de telecomtak van het Amerikaanse Racal Electronics spraken analisten waarschuwende woorden. Energis zou snel een nieuwe kandidaat moeten vinden voor een overname. Anders liep de onderneming zelf het gevaar prooi te worden in het overnamegeweld dat de telecomsector in zijn greep houdt.

De vanmorgen aangekondigde overname van Enertel voor een bedrag van ruim een miljard gulden is veel kleiner dan de beoogde overname van de telecomdivisie van Racal waarvoor concurrent Global Crossing uiteindelijk een miljard Britse pond neertelde.

Toch is het voor Energis een belangrijke stap. In augustus van dit jaar kocht het Britse bedrijf Unisource-dochter Unisource Carrier Services voor 60 miljoen Britse pond.

Met de aankoop van Enertel krijgt Energis echter voor het eerst een netwerk in handen op het continent. In een schriftelijke verklaring zei bestuursvoorzitter M. Grabiner vanmorgen dat de overname van Enertel van Energis een toonaangevende aanbieder maakt in ,,een van de meest dynamische markten van Europa''. Energis beschouwt de Nederlandse markt als een bruggehoofd waarlangs in de toekomst ook de rest van de Europese markt benaderd moet worden.

Nu de mislukte overname van het Amerikaanse Racal achter de rug is wijst Energis ook op het grote belang van de Europese markt. Volgens cijfers van marktonderzoeker Telegeograpphy eindigt omstreeks de helft van het internationale telefoon- en dataverkeer dat in Groot-Brittannië begint in Europa. Noord-Amerika neemt als internationale bestemming voor de Britten niet meer dan 15 procent van de totale markt voor zijn rekening.

Energis, opgericht in 1993, staat sinds 1997 genoteerd aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Het bedrijf is net als Enertel gespecialiseerd in de levering van telefoon- en supersnelle dataverbindingen in Groot-Brittannië. ,,Wij hebben veel meer gemeen dan de eerste vier letters van onze naam'', zei Enertel-directeur Porter vanmorgen.

Sinds de oprichting in 1993 door Britse energiebedrijven maakt Energis gebruik van de telecominfrastructuur van nationale en regionale elektriciteitsbedrijven in het Verenigd Koninkrijk. De kans bestaat dat het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk de markt voor mobiele telefonie betreedt. Energis wordt genoemd als een van de belangstellenden voor de veiling van frequenties voor een nieuw mobiel netwerk met een hogere capaciteit dan het huidige GSM-net.