Nawaz Sharif beschuldigd van verraad

De militaire machthebbers in Pakistan hebben de onlangs afgezette premier Sharif en acht van zijn medewerkers beschuldigd van ontvoering en verraad. Als Sharif wordt veroordeeld, kan hij de doodstraf krijgen.

Sharif, die sinds zijn afzetting in gevangenschap verblijft, is nog niet formeel in staat van beschuldiging gesteld, maar volgens een hoge politiefunctionaris in Karachi zal dat waarschijnlijk ,,spoedig'' gebeuren.

De aanklacht van `ontvoering' heeft betrekking op de poging van Sharif om zijn toenmalige chef-staf van de strijdkrachten, generaal Pervez Musharraf, uit de weg te ruimen of hem te laten arresteren door te beletten dat het vliegtuig waarin hij zat zou landen in Karachi. Het toestel met ongeveer 200 mensen aan boord cirkelde een tijdlang boven de luchthaven en kon pas veilig aan de grond komen toen de brandstof al bijna op was. Reeds op de dag dat Musharraf zijn bloedeloos verlopen coup had gepleegd, beschuldigde hij Sharif ervan zijn eigen leven alsmede dat van de 200 medepassagiers in gevaar te hebben gebracht door het vliegtuig toestemming tot landing te weigeren.

Sharif is niet de enige tegen wie een aanklacht is ingediend. Andere Pakistaanse politici en bestuurders die worden beschuldigd zijn Sharifs voormalig adviseur voor zuidelijke regionale aangelegenheden, Ghaus Ali Sah; de vroegere directeur van Pakistan International Airlines, Shadid Haqqan Abbasi; de vroegere directeur-generaal van de Burger Luchtvaart Autoriteit, Aminuddin Chaudry; de politiechef van Karachi, Akbar Ara Im, alsmede vier anderen. Ook zij zitten, net als Sharif, in ,,preventieve hechtenis voor ondervraging'', aldus de Pakistaanse autoriteiten.

De partij van oud-premier Sharif, de Pakistaanse Moslem Liga (PML) heeft gisteren aangekondigd dat het bij het Hooggerechtshof een klacht zal indienen tegen de coupplegers. De PML wil daarmee een terugkeer naar de oude, constitutionele orde bewerkstelligen, aldus oud-minister voor religieuze zaken Raja Zafarul Haq.