Kritiek op nieuw antidopingbureau

De Amerikaanse regering heeft voorlopig nog geen medewerking toegezegd aan het nieuwe antidopingbureau van de internationale sportwereld (WADA). Afgevaardigden van overheden zullen worden gevraagd zitting te nemen in het bestuur. Gisteren werd in Lausanne het stichtingsbestuur van het bureau geïnstalleerd. Het is de bedoeling dat het WADA volgend jaar operationeel zal zijn.

Barry McCaffrey, hoofd van het antidopingbureau van het Witte Huis, heeft eerder al kritiek geuit op de plannen. De Amerikaan vindt dat het nieuwe bureau onafhankelijk van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet gaan werken, maar dat lijkt er voorlopig niet in te zitten. ,,Het IOC lijkt mij niet de aangewezen instantie om het bureau te leiden'', zei McCaffrey onlangs tijdens een bezoek aan Europa. ,,Want het IOC heeft het afgelopen jaar veel van zijn geloofwaardigheid verloren.''

Het WADA is tijdelijk gevestigd in het Zwitserse Lausanne, de thuishaven van het IOC. Het IOC heeft al 25 miljoen dollar voor het project beschikbaar gesteld.

De vice-voorzitter van het IOC, de Canadees Dick Pound, is voorgedragen als de eerste president van het antidopingbureau. Hij heeft namens het IOC ook zitting in het stichtingsbestuur en wordt daarbij vergezeld door de Zweed Arne Ljungqvist en de Belgen Prins Alexandre De Merode en Jacques Rogge. Een ander IOC-lid, de Nederlander Hein Verbruggen, is een van de afgevaardigden namens de internationale sportbonden. Suvi Linden, de Finse minister van cultuur, vertegenwoordigt de Europese Unie. De secretaris-generaal van de Afrikaanse sportraad (CSSA), Awoture Eleyae, zit namens zijn organisatie in het bestuur.

De sporters worden binnen het WADA door vier mensen vertegenwoordigd. Dat zijn oud-schaatser Johann Olav Koss, de Amerikaanse volleyballer Robert Ctvrtlik, de Italiaanse skister Manuela di Centa en de voorzitter van de atletencommissie van het IOC, Peter Tallberg.

Met de oprichting van het WASA wordt het besluit van de wereldconferentie van afgelopen februari ten uitvoer gebracht. Het bestuur zal uiteindelijk maximaal uit 35 leden bestaan. Leden worden voor een periode van drie jaar gekozen en zijn twee keer herkiesbaar. Het WADA heeft een aantal intergouvernementele organisaties gevraagd als toezichthouder. Hierbij zijn de internationale politieorganisatie, de Verenigde Naties en de wereldgezondheidsorganisatie.

Het takenpakket van het nieuwe bureau zal onder meer bestaan uit het opstellen van een nieuwe en duidelijke lijst met verboden middelen en het coördineren van de onaangekondigde out-of-competition-tests over de hele wereld omvatten. Ook zal het WADA de mogelijkheden onderzoeken om dopinggebruik bij sporters nog beter te kunnen ontdekken.