Knaap imiteert genocide

De massamoord van vijf jaar geleden in Rwanda heeft een 9-jarige jongen tot voorbeeld gediend. De politie in de Zuid-Rwandese stad Kamembe arresteerde hem dinsdag voor het doden van een aantal kleine kinderen. Hamsi Prince heet de jongen. Hij heeft een volledige bekentenis afgelegd.

Volgens het verslag van een lokaal radiostation sloeg de jongen eerst een 3-jarig meisje dood met stenen en een knuppel. Hij bekende ook een kind de hals te hebben afgesneden. Een derde slachtoffer zou hij hebben gewurgd. Een onbekend aantal kinderen zou hij hebben verdronken of door verstikking om het leven hebben gebracht. ,,Als ik iemand doodde, was het alsof een innerlijke kracht mij daartoe dwong'', verklaarde de jongen in het radioverslag. Hij zei ook dat hij als kleuter had gezien hoe dergelijke gruweldaden door volwassenen werden gepleegd.

Het radiostation meldde dat de vader van de jongen al jaren vastzit voor genocide. De man is één van de 125.000 gevangenen in Rwanda die worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de massamoord van vijf jaar geleden. In honderd dagen tijd werden bij dat bloedbad 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord.

Vijf jaar na de slachting die militante Hutu-leiders tot in details hadden georganiseerd, domineert dat trauma nog altijd het politieke en sociale leven in Rwanda. Dat bleek afgelopen weekend opnieuw toen de Rwandese regering de samenwerking stopzette met het Rwanda-tribunaal van de Verenigde Naties.

Aanleiding was de vrijlating van een van de hoofdverdachten van genocide, Jean-Bosco Barayagwize, omdat het tribunaal procedurele fouten had gemaakt. Het tribunaal is vijf jaar geleden opgezet om de hoofdverantwoordelijken van de massamoord te berechten. De Rwandese regering liet gisteren weten dat de Zwitserse hoofdaanklager van het tribunaal die naar Rwanda wilde komen om het geschil bij te leggen, niet welkom is. (Reuters, AFP, AP)