Kinderagenda

Sint en Piet

Voor vele kinderen breken er weer spannende tijden aan. Want dit weekend komen Sinterklaas en Zwarte Piet weer in Nederland aan. Om alvast in de stemming te komen voor 5 december kunnen kinderen op woensdagmiddag 17 november van 14-16 uur in Museum de Dubbelde Palmboom in Rotterdam-Delfshaven een beweegbare Pietenmobile maken. In het museum is ook een expositie over Zwarte Piet te zien. Allemaal spannende verhalen worden over hem verteld. Hij zou een duivel zijn, die eeuwen geleden door Sinterklaas werd overwonnen. Of dat hij een Ethiopisch weesjongetje was dat door zeerovers te koop werd aangeboden, door Sinterklaas werd vrijgekocht en sinds die tijd bij de Sint in huis woont. En dat die ene Piet het zo druk kreeg met het kopen van cadeautjes, inpakken en strooien dat Sinterklaas meer Pieten in dienst moest nemen. En zo zijn er nu Slaappieten, Muziekpieten, Kletspieten, Pakjespieten, Strooipieten en nog veel meer Pieten. Op de tentoonstelling kunnen kinderen ook een brief schrijven aan Sinterklaas en een echt Pietendiploma behalen.

*Workshop Pietenmobile op woensdagmiddag 17 november van 14-16u voor kinderen van 6 t/m 12 jaar in museum De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam-Delfshaven. Toegang kinderen tot 4 jaar gratis, van 4 tot 16 jaar ƒ3 daarboven ƒ6. De workshop kost ƒ1,50 extra. Res 010-2176738.

Chocoladeletters

Zondag 14 november komt Sinterklaas in Tilburg aan en dan brengt hij ook een bezoek aan museum Het Scryption. Die middag is er in het museum ook een speurtocht voor kinderen van 4 t/m 8 jaar over chocoladeletters en je raadt nooit wie de speurtocht als eerste zal maken? Sinterklaas dus. In het museum kan je ontdekken wat chocolade precies is, kijken hoe het wordt gemaakt en wat het verschil is tussen melk, pure en witte chocolade. En ook wordt er antwoord gegeven op vragen waar je niet zo snel bij stil staat: waarom Sinterklaas eigenlijk chocoladeletters geeft aan brave kinderen? Er zijn voorbeelden van chocoladeletters en ook wordt verteld waarom Sinterklaas altijd hetzelfde lettertype uitkiest. En natuurlijk zijn chocoladeletters niet alleen om naar te kijken, maar ook om te proeven. Ook kan je 14 november in het museum je schoen klaarzetten en wie weet zit er wel een verrassing in. Vanaf dinsdag 14 november kun je behalve de speurtocht maken, ook chocoladeletters versieren.*Speurtocht over chocoladeletters voor kinderen van 4 t/m 8 jaar vanaf zo 14 november t/m 5 december in het Scryption, Museum voor Schriftelijke Communicatie, Spoorlaan 434a, Tilburg. Vanaf dinsdag 16 november kunnen er ook chocoladeletters worden versierd. Toegang voor kinderen t/m 12 jaar ƒ4, daarboven ƒ6. Chocoladeletters versieren kost ƒ2 extra. Kinderen verkleed als Zwarte PIet krijgen gratis toegang. Inl 013-5800821.

Dierenmuziek

De Franse componist Saint-Saëns maakte begint deze eeuw een beroemd muziekstuk Carnaval des Animaux (Carnaval der dieren), waarbij hij zich door de geluiden van allerlei dieren liet inspireren. Zo begint het stuk met de koninklijke mars van de leeuw, de koning der dieren. Dit weekend is er in Safaripark Beekse Bergen een Carvaval der Dieren. Tijdens de rondleiding in de Safaribussen wordt speciaal aandacht besteed aan de dieren die in het muziekstuk voorkomen. Zo hebben de olifant en de kangaroe hun eigen melodieën in de muziek. Na de rondtocht wordt Saint-Saëns' muziek in het restaurant gedraaid. Kinderen mogen dan raden welke dieren wanneer te horen zijn. Ook kunnen kinderen zich laten schminken als een dier uit het muziekstuk.

*Carnaval der dieren op 13 en 14 november van 10-16u30 in Safaripark Beekse Bergen, Beekse Bergen 31, Hilvarenbeek. Toegang ƒ16 per persoon. Kinderen die verkleed komen als dier en kinderen onder de 3 jaar mogen onder begeleiding van een volwassenen gratis naar binnen.

Kroonaddertje

Stel je voor dat je op een dag in de schuur een slangetje tegenkomt met een gouden kroontje op zijn kop! Wees dan maar heel lief voor hem en geef hem gauw een schoteltje melk te drinken, want zo'n slangetje brengt geluk. Vroeger vertelden mensen vaak verhalen over slangetjes met een kroontje op hun kop. Die noemden ze Slangenkoning. En wie zo'n kroontje in zijn bezit kreeg, had zijn leven lang geluk. Zaterdagmiddag 13 november om 15u vertelt Anne Mulder in Verteltheater Silvester in Leiden het verhaal over het Kroonaddertje voor kinderen vanaf 5 jaar.

*Anne Mulder vertelt zaterdag 13 november om 15u voor kinderen vanaf 5 jaar het verhaal van het Kroonaddertje in Verteltheater Silvester, Rapenburg 17, Leiden. Toegang ƒ7,50 inclusief limonade en koek. Res 071-5128658.

Architectuur

Hoe zou jouw eigen droomwoonplek er uitzien? Helemaal high-tech, in een eikenboom of een roze paleisje als van Barbie? Zondag 21 november van 13-16u30 gaan zo'n 600 kinderen van 7 t/m 12 jaar in de Beurs van Berlage in een architectuurworkshop bouwen aan een maquette van hun eigen droomwoonplek. Onder leiding van echte architecten, te herkennen aan een felgekleurde bouwhelm, kunnen de kinderen aan de slag. De meest bijzondere woonplekken zijn daarna te zien in het Nederlands Architectuurinstuut in Rotterdam. Na de workshop zal een nieuw onderwijspakket worden aangeboden aan de staatssecretaris van Cultuur, Rick van der Ploeg. Met dit onderwijspakket kunnen kinderen van alles leren over architectuur en kunnen daarmee ook in de klas of thuis aan het werk.

*Architectuurworkshop over je droomwoonplek op zondag 21 november van 13-16u30 voor kinderen van 7 t/m 12 jaar in de Beurs van Berlage, Damrak, Amsterdam. Deelname is gratis. Inschrijving: door het sturen van een kaartje naar de stichting Bouwen in de Beurs, Rijnsburgerweg 157, 2334 BN Leiden met vermelding van naam, adres, postcode, plaats, telefoonummer en leeftijd. De eerst 600 inschrijvers ontvangen een deelnamekaart, die als toegangsbewijs geldt. Informatie ook via www.dds.nl/bouwenindebeurs.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelslblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker