Italië: doden na instorten flat

Zeker zeven, maar mogelijk tientallen mensen zijn vannacht omgekomen toen een flatgebouw in de Zuid-Italiaanse stad Foggia instortte. Vermoed wordt dat een constructiefout de oorzaak is van de ramp.

Rond het middaguur waren negen mensen levend onder het puin vandaan gehaald van het vijf verdiepingen tellende gebouw. Een van hen was zwaargewond. Gevreesd wordt dat het dodental zal oplopen. Reddingswerkers hebben met sondes tekenen van leven onder het puin opgevangen. Grote stukken beton worden omzichtig weggehaald, om overlevenden niet in gevaar te brengen.

Officieel wonen zo'n negentig mensen in het gebouw, maar op het moment van de ramp waren er 71 mensen aanwezig. Het complex is begin jaren zeventig gebouwd en maakte deel uit van een groep van vier flats. Na recente werkzaamheden waren scheuren in het gebouw gekomen, en de huurders hadden gevraagd om een onderzoek naar de veiligheid van het gebouw. Mogelijk hebben verbouwingen in de garage de stabiliteit aangetast. Uit voorzorg is het aangrenzende flatgebouw vanmorgen ontruimd.

Vlak voordat de flat instortte, rond kwart over drie vannacht, had een van de bewoners de brandweer gebeld omdat hij vreemde krakende geluiden had gehoord. Een familie van vier personen op de begane grond was na die alarmerende geluiden naar buiten gerend. Zij zagen het gebouw instorten.

Vorig jaar december stortte in Rome ook een flatgebouw in. Daar waren zonder vergunning werkzaamheden verricht op de begane grond. Draagmuren waren verkleind om een grotere doorgang te maken. Bij die ramp zijn een dertigtal mensen omgekomen.