Internationaal

LONDEN

Telecom-aandelen voerden de boventoon vanmorgen op de beurzen in Europa. Niet alleen door geruchten dat het Britse Vodafone volgende week een bod zal doen op het Duitse Mannesmann - dat twee weken geleden zelf een bod deed op Vadofone's Britse brachegenoot Orange. Ook de telecom-activiteiten van het Franse Bouygues zouden de aandacht hebben getrokken, van Deutsche Telekom. Alle speculaties zorgden voor verwarring én dynamiek op de Europese beurzen. In Londen stond de FTSE-index op 6527punten, 80 punten hoger. Naast telecom-aandelen was ook BP Amoco een forse stijger dankzij de aantrekkende olieprijs.

FRANKFURT

De van jager tot prooi vervallen aandelen Mannesmann stegen vanmorgen met 3 procent, maar tegenvallers in de chemie, waar BASF lager dan verwachte winstcijfers publiceerde over het derde kwartaal drukten de stemming. De DAX-index was 16,32 punten hoger op 5758,74

PARIJS

Franse aandelen bleven vanmorgen stijgen, en zorgden voor een nieuw hoogterecord van de CAC-index op 5092,72 punten. De telecom-sector was ook hier sterk, met een 4,4 procentswinst voor het aandeel Alcatel. Afgezien van een teleurstellend Paribas, steeg de banksector ook flink op basis van betere resultaten dan verwacht.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vanmorgen over het algemeen naar beneden gegaan. Het Nikkei-gemiddelde zakte met 240,59 punten (1,3 procent) tot 18.327,28.

De beurs van Zuid-Korea was wel hoger. De index daar ging met 0,9 procent omhoog. In Australië stegen de aandelenkoersen met 1,4 procent en in Hongkong bedroeg de stijging aan het eind van de handel 0,9 procent.

NEW YORK

De Amerikaanse effectenhandel werd gisteren gedomineerd door de pakjes van nieuwkomer UPS en de goede winstcijfers van netwerkleverancier Cisco, die dat aandeel een koersstijging van 7 procent bezorgden.

Het Dow Jones-gemiddelde profiteerde niet van de beide spraakmakers, en eindigde 19,58 punten lager op 10597,74, een verlies van 0,18 procent. Nasdaq noteerde in de middag 55 punten winst, maar hield daar aan het eind 30,95 van over. Het slot op 3155,99 betekende een plus van bijna 1 procent.

,,Big Brown'' zoals pakjesvervoerder UPS (United Parcel Service) wordt genoemd kwam woensdag voor het eerst in de notering. Het fonds was meteen goed voor een omzet van 80 miljoen stuks. De dertig prestigieuze Dow Jones fondsen kwamen met z'n allen tot een omzet van 147 miljoen stukken. UPS bezorgde de beleggers een winst van 30 procent.