Ik kan schilderen

Verveloos – dat is ongeveer het ergste dat je van een interieur kunt zeggen. Het is een woord dat riekt naar armoede, verwaarlozing en zelfkant. Een woord dat een verwijtende klank in zich heeft. En dat verwijt is terecht, want schilderen is een van de goedkoopste en snelste methoden om van een afgetrapte inboedel een modern paleisje te maken.

Schilderen is niet gemakkelijk, maar iedereen kan het leren. Het makkelijkst is het schilderen van een muur, moeilijker het schilderen van hout, en echt lastig het in hoogglans schilderen van metaal.

De muur slaan we over, want iedereen kan het.

Over naar hout. Om te beginnen de gemakkelijkste, maar niet erg bekende methode voor spullen die binnen kunnen blijven staan. Een tafeltje, een stoel, een kastje van nieuw hout kan bliksemsnel van een aardige kleur worden voorzien door hem in de latex te zetten. Latex is muurverf op waterbasis, maar inmiddels zo goed en in zoveel kleuren verkrijgbaar dat ook andere toepassingen mogelijk zijn. Schuur het kastje licht af (met schuurpapier nr. 120) en koop een pot latex in de gewenste kleur. Doop nu een doekje in de verf en poets de verf stevig in het hout. Het hout behoudt zijn structuur, maar krijgt een diepe kleur. Als het kastje droog is – dat is na een paar uur al het geval - wrijf dan het hele oppervlak nog eens na met witte meubelwas – bij voorkeur een met siliconen. Ga er nog een keer met een haarföhn overheen en de was dringt lekker het hout in. Met het fraaie, zacht glanzende resultaat verbaast men vriend en familielid. Natuurlijk kan een houten meubeltje ook gebeitst worden, maar de kleurmogelijkheden zijn dan beperkt.

Wie uit is op een duurzamer resultaat, gaat met echte verf aan de slag. De volgorde is bekend: schuren, in de grondverf, schuren, plamuren, schuren, aflakken, licht schuren en nog eens aflakken. Wie geen zin in grondverf heeft kan ook meteen met de beoogde dekverf aan de slag. Wie perfectie wil – en kan – nastreven gebruikt hoogglans, wie zijn eisen iets minder hoog stelt neemt zijdeglans.

Dat alles geldt voor nieuw hout. Bij reeds geverfd hout is afnemen met ammonia, licht schuren en aflakken meestal voldoende.

Verven lukt het beste met een goede, maar al eerder gebruikte kwast en met een goede kwaliteit verf. Goede verf is duur, maar hij dekt beter en smeert lekkerder uit. Het uitsmeren kan meestal verbeterd worden door de verf iets te verdunnen. Terpentine voor de gebruikelijke alkydverven, water voor de aarzelend opkomende verven op waterbasis. Het kan bij een omvangrijke verfklus nodig zijn de verf nog een keer te verdunnen; het oplosmiddel verdampt uit de openstaande pot en de verf wordt snel dikker. Het is hier ook de plaats om te wijzen op de noodzaak van luchten. Het verdampende oplosmiddel moet ergens heen, en dat kan maar het beste de buitenlucht zijn. Zet dus ramen en deuren open.

Dan het verven van metaal. Nog meer dan bij hout verwacht men van metaal een strakke, gladde afwerking. De voorbewerking is daarom van essentieel belang. Schuren met water en waterproof schuurpapier (nr. 240) en gronden met een metaalprimer zijn de eerste stappen bij ongeschilderd of kaalgeschuurd metaal. Dan weer schuren (nr. 300), de eerste deklaag aanbrengen en weer schuren met waterproof schuurpapier. Neem nu maar 400, of nog beter, 600, en ga net zo lang door tot het oppervlak egaal vlak en mat is.

Nu komt het moeilijkste: het aflakken. De belangrijkste bedreiging in dit stadium is stof, en wie daarmee wil afrekenen is wel even bezig. Zoek een stofvrije ruimte uit – bijvoorbeeld de badkamer – of bouw een tent van nieuwe plastic folie om de werktafel heen. Trek veelgewassen, katoenen kleren aan en krab niet in het hoofdhaar. Besprenkel muren en vloer met water. Rook niet! Doop de kwast in een blikje met verse terpentine, en sla hem uit. Herhaal dat nog één of twee keer met steeds weer nieuwe blikjes. Veel stof komt namelijk uit de kwast, en met dat blikjesritueel komt dat niet in de verf.

Neem nu het te schilderen object af met een zogeheten kleefdoekje – verkrijgbaar in de betere verfwinkel. Daarmee worden de laatste restjes stof verwijderd. Doop de kwast in het verfblik – als het kan in een vers blik.

Verf! Loop op de tenen de werkruimte uit. Verbaas je de volgende ochtend over het resultaat. Als het tegenvalt, probeer het dan nog een keer. Eerst weer schuren natuurlijk.