Gezondheid gevangene VS zorgwekkend

Onder Amerikaanse justitiële autoriteiten bestaat ongerustheid over de gezondheid van mevrouw M. v. Z. Zij is een van de drie Nederlanders die vastzitten in een Amerikaanse gevangenis op verdenking van het smokkelen van 200.000 xtc-pillen van Amsterdam naar Newark.

De drie zijn gisteren voorgeleid in Newark. De zitting nam nauwelijks tien minuten in beslag en ging voornamelijk over medische bijstand voor de 46-jarige vrouw, die ongeneeslijk ziek is, last heeft van haar hart en mogelijk ook met psychische problemen kampt. Zij was in het gezelschap van haar echtgenoot H. v. Z., 54 jaar oud, en W. v.d. K., 51 jaar.

De drie Nederlanders vlogen op 22 oktober naar de Verenigde Staten met, aldus de aanklacht, 200.000 xtc-pillen in hun bagage, verdeeld over drie koffers. De straatwaarde van de pillen bedraagt vijf miljoen dollar en op een dergelijke misdaad staat in de VS een maximum van twintig jaar gevangenisstraf en een miljoen dollar boete.

De Nederlanders, allen afkomstig uit Amsterdam, waren vlak voor vertrek overgeboekt op een latere vlucht, hoewel hun bagage met de oorspronkelijke vlucht meeging. Omdat alle ongeclaimde bagage op vliegveld Newark wordt geopend door de douane kwam de zaak aan het licht.

De drie zitten vast in de Union County Jail in Elisabeth, New Jersey, een staatsgevangenis met een zeer slechte reputatie op het gebied van huisvesting, hygiëne en personeelsomstandigheden. Vier jaar geleden zijn 25 asielzoekers die na een relletje in een naburig asielzoekerscentrum om veiligheidsredenen werden ondergebracht in de gevangenis zwaar mishandeld door gevangenbewaarders. Uit een recent onderzoek bleek dat tien tot dertig procent van de 30.000 gedetineerden in New Jersey psychiatrische patiënten zijn of zijn geweest.

De drie Nederlanders zijn inmiddels in staat van beschuldiging gesteld. Gisteren verklaarden zij bij monde van hun advocaten onschuldig te zijn. Rena Rothfeld, de advocaat van mevrouw v. Z., erkende evenwel dat haar cliënt meteen na aanhouding een bekentenis heeft afgelegd.