FIFA wil weer beperking van buitenlanders

De FIFA en de UEFA hebben gisteren in Brussel tevergeefs een dringend beroep gedaan op de Europese Commissie om de negatieve gevolgen van het Bosman-arrest in te dammen. De voorzitters Blatter (FIFA) en Johansson (UEFA) spraken langdurig met Viviane Reding, de commissaris voor sportzaken.

Reding benadrukte dat aan het Bosman-arrest, dat in 1995 de afschaffing van het transfersysteem en vrij verkeer van werknemers in de voetbalwereld inluidde, niet zal worden getornd.

Blatter vroeg in Brussel vooral aandacht voor zijn voorstel om per ploeg een minimum aantal van zes `binnenlandse' spelers verplicht te stellen. Dat zou de uittocht van jong talent, voor weinig geld, vooral bij de kleinere clubs aanzienlijk kunnen beperken. Daardoor zou worden voorkomen dat de kloof tussen de topclubs en de rest niet verder wordt vergroot. ,,De politici moeten een oplossing vinden voor deze problematiek'', zei Blatter. ,,Het liefst gaan we terug naar de oude situatie. Want de huidige toestand is een groot gevaar voor de toekomst van het voetbal.''

Reding erkende dat de Europese Commissie veel belang hecht aan het voortbestaan van de kleinere clubs in het betaalde voetbal. In een eerder stadium liet ze al weten aan een speciaal fonds te denken, gevuld met gelden uit tv-inkomsten, dat amateurclubs of kleinere clubs schadeloos kan stellen bij het vertrek van talentvolle jeugdspelers uit de eigen opleiding. Johansson en Blatter hebben gedacht het ijzer te smeden nu het heet is en hun voorkeur voor terugkeer naar de oude situatie nog eens kenbaar te maken.

Na het Bosman-arrest in 1995 zijn spelers in Europa na het uitdienen van hun contract transfervrij. Ook het aantal buitenlandse spelers per ploeg is sindsdien niet meer gelimiteerd. ,,We moeten nationale regeringen en de Europese Commissie overtuigen van de noodzaak van aanpassingen'', liet Johansson weten. ,,We zoeken een dialoog, geen confrontatie. Eventuele nieuwe reglementen zullen we ook pas invoeren nadat ze zijn voorgelegd aan de Europese autoriteiten.''

Naast het Bosman-arrest waren woensdag in Brussel ook de transferpolitiek, de tv-rechten, de licenties voor voetbalmakelaars, de sociale rol van het voetbal en de strijd tegen doping onderwerp van gesprek.