Familie van slachtoffer legionella eist vijf ton

Een vrouw wiens man is overleden als gevolg van de legionellabesmetting op de West-Friese Flora gaat een schadevergoeding eisen van een half miljoen gulden. Advocaat B. van der Goen spant namens haar een kort geding aan tegen de organisatie en een standhouder van bubbelbaden waarin hij een voorschot zal eisen van 100.000 gulden.

Van der Goen zegt er vanuit te gaan dat het kort geding binnen een maand zal dienen. Voor een ander slachtoffer, een 68-jarige man die invalide is geraakt, zal hij een voorschot eisen van 50.000 gulden. Volgens de advocaat is nog onduidelijk welk schadebedrag hij in totaal voor deze man gaat vorderen.

De legionellabesmetting op de West-Friese Flora in Bovenkarspel kostte dit voorjaar het leven van vermoedelijk 28 bezoekers en ruim tweehonderd mensen zijn ziek geworden van de bacterie. De actie van Van der Goen staat los van het werk van Consumentenbond, die namens ruim honderd slachtoffers probeert schadevergoeding te krijgen. De Consumentenbond vindt dat de organisatie, twee standhouders en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aansprakelijk zijn voor de besmetting. Volgens Van der Goen hebben de organisatie en een standhouder hem al laten weten dat ze zich niet aansprakelijk achten. Daarom is hij een procedure begonnen. De advocaat denkt een sterke zaak te hebben omdat het RIVM een relatie heeft aangetoond tussen de bacterie in de bubbelbaden en het ziek worden van bezoekers.