Demonstratie Cubaanse dissidenten opgebroken

Een groepje dissidenten die in Havana een straatprotest hielden tegen Fidel Castro zijn letterlijk overschreeuwd toen aanhangers van het regime met een vrachtwagen, luidsprekers en salsamuziek het protest kwamen verstoren.

Een tiental dissidenten had zich verzameld in het Dolores-park, maar kort daarna werd hierop door aanhangers van Castro gereageerd door een luidruchtig straatfeest te organiseren. Deze tactiek wordt vaker gebruikt om tegenstanders van Castro af te leiden of te intimideren. De demonstranten durven meestal niets meer te zeggen als gevolg van de menigte die op het feest afkomt om te dansen.

Volgende week begint in Havana een topontmoeting tussen Spanje en de Latijns-Amerikaanse landen. Castro noemde eerder deze week op de nationale televisie de namen van de dissidenten die volgens hem van plan zijn de top te verstoren. De Cubaanse leider voegde daaraan in harde bewoordingen een waarschuwing toe. Gisteren zei een zeventienjarige deelnemer aan het straatfeest: ,,We zijn hier om de topconferentie te ondersteunen en een tegenrevolutionaire actie te verhinderen.''

Dissidenten die gisteren probeerden met buitenlandse journalisten te praten, werden uitgescholden en rondgeduwd door de feestmenigte, die `Viva Fidel' scandeerde. Een dissident raakte gewond aan zijn gezicht, een andere werd in een Lada naar een onbekende bestemming afgevoerd.

Volgens de Cubaanse mensenrechtenactivist Elizardo Sanchez maken de acties gisteren in het park en de eerdere arrestaties van dissidenten deel uit van ,,de ergste golf van repressie dit jaar''. (AP)