Britten kopen Enertel voor 1,1 miljard

Het Britse Energis koopt Enertel, het telecombedrijf dat medio jaren negentig is opgericht door Nederlandse energie- en kabelbedrijven. Energis betaalt voor Enertel 352 miljoen Britse pond (1,1 miljard gulden).

Dat is vanmorgen bekendgemaakt. De overname betekent de redding voor Enertel dat in het afgelopen jaar in zware problemen is geraakt doordat het Amerikaanse moederbedrijf Worldport niet aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen. Volgens algemeen directeur S. Porter van Enertel zal zijn bedrijf onder de vleugels van Energis opnieuw kunnen gaan expanderen. ,,Enertel was het breakeven-punt genaderd'', aldus Porter. ,,Toch konden we door de financiële problemen niet uitbreiden. Ik verwacht dat we met Energis als nieuwe aandeelhouder volgend jaar tenminste tachtig miljoen gulden zullen investeren.''

De positieve winstcijfers waarop Porter doelt betreffen het bedrijfsresultaat voor aftrek van afschrijvingen. Dat was in de eerste negen maanden van 1999 positief. De omzet van Enertel (169 werknemers) is in deze periode gegroeid tot 95 miljoen gulden (1998: 57 miljoen gulden).

Porter meent dat Enertel met zijn nieuwe Britse moeder de 120 ondernemingen en de 55 Internetaanbieders die klant zijn bij het bedrijf beter zal kunnen bedienen. Tot de grote bedrijven die Enertel ondanks de financiële problemen zijn trouw gebleven behoren CMG, IBM, Getronics en Arthur Andersen. Tot de Internetaanbieders die klant zijn van Enertel behoren Demon, BART en atHome.

Energis koopt met Enertel onder meer een netwerk van 1.200 kilometer glasvezel waarvan het zwaartepunt ligt in de Randstad en Utrecht. Energis neemt naast klanten ook de apparatuur van Enertel over, behalve in Nederland heeft het bedrijf zogenoemde switches geïnstalleerd voor het afhandelen van telefoonverkeer in Londen en New York.

Volgens Enertel-directeur Porter, die verwacht aan te zullen blijven, waren er meerdere belangstellenden voor zijn bedrijf, maar bleek Energis uiteindelijk de hoogste bieder. Energis zal de overname financieren met de uitgifte van bijna 15 miljoen nieuwe aandelen, iets minder dan vijf procent van het huidige totaal.

Enertel werd medio jaren negentig opgericht door negen energiebedrijven en kabelmaatschappijen. Het raakte in 1997 in financiële problemen en de ruzieënde grootaandeelhouders besloten het bedrijf te verkopen.

Het Amerikaanse Worldport kocht Enertel in juni 1998 voor 109 miljoen dollar van negen energiebedrijven en kabelmaatschappijen. De lening van ruim 200 miljoen die Worldport moest aangaan om deze overname te financieren werd het bedrijf uiteindelijk noodlottig.