Betere regeling allochtone en jonge amateurkunstenaars

De Rotterdamse Kunststichting (RKS) voert vanaf volgend jaar een nieuwe subsidieregeling in voor amateurkunstenaars. De RKS wil daardoor meer jonge en allochtone kunstenaars aantrekken.

De regeling moet meer aansluiten op de subsidiewensen van deze groepen. Ook gaat ze de amateurkunstenaars actiever en beter informeren.

Volgens de RKS maken jongeren en allochtonen te weinig gebruik van de subsidiemogelijkheden voor amateurkunstenaars. Door de regeling meer af te stemmen op de behoeften van deze groepen moet daar verandering in komen.

,,Jongeren en allochtonen hebben tegenwoordig meer behoefte aan geld om een expositie of concert te kunnen organiseren dan aan een bijdrage in de huur van oefenruimte of atelier'', zegt P. van der Linden van het RKS subsidiebureau. Om deze kunstenaars beter te informeren verzorgt de RKS nieuwe brochures, informatie op Internet en advertenties in andere media.

De RKS werkt al met een zogenoemde 'cultuurscout'. Deze inventariseert verschillende kunstenaarsgroepen en spreekt ze aan. Vervolgens informeert de scout de kunstenaars over subsidiemogelijkheden. De stichting denkt erover om in de toekomst meer cultuurscouts in te zetten. (ANP)