Aandeel TPG koploper op het Damrak

Het post- en koeriersbedrijf TNT Post Groep (TPG) heeft vanmorgen op de Amsterdamse beurs met een flinke koersstijging geprofiteerd van de succesvolle beursgang van de Amerikaanse branchegenoot UPS.

Het aandeel TPG schoot het eerste handelsuur met 7 procent naar 25,95 euro en noteerde rondom het middauur nog altijd 25,50, een winst met 5,4 procent. TPG was daarmee de koploper onder de beursfondsen, die deel uitmaken van de AEX-index, de graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs. De AEX-index stond rond het middaguur op een winst van 4,6 punten op 591.78 punten.

,,TPG doet zijn voordeel met het feit dat het actief is in dezelfde sector als UPS. De beursintroductie van UPS was spectaculair succesvol'', zei een handelaar vanmorgen. ,,Tel daar bij op dat TPG de laatste tijd niet veel heeft gedaan en je hebt de ingrediënten voor een koersstijging.''

Het aandeel United Parcel Service (UPS) kwam gisteren in de VS in de notering voor 50 dollar, maar de koers sloot uiteindelijk 35 procent hoger op 67 dollar. Het was de meest omvangrijke beursintroductie ooit in de VS. Bij de beursgang van de Amerikaanse pakjesgigant UPS in New York speculeerden analisten ook dat TPG een goede overnamekandidaat zou zijn

Minder spectaculair, maar belangrijker voor de AEX-index, was de aanhoudende stijging van Koninklijke Olie en Philips. Na een voorzichtig begin kwamen beide fondsen in een stijgende lijn terecht. Olies deden uitstekende zaken nu de olieprijs zich op het hoogste niveau van de afgelopen drie jaar bevindt. Olies kregen er 93 eurocent bij en stonden aan het eind van de ochtend op 59,23 euro. Gisteren had Koninklijke Olie ook al een flinke stijging beleefd dankzij de prijs voor ruwe olie. Vorige week maakte Koninklijke Olie een koersval door, doordat beleggers er na publicatie van de kwartaalcijfers vanuit gingen dat de olieprijs de komende tijd niet nog verder zou gaan stijgen.

Philips realiseerde een stijging van 3,20 euro op 112,50 euro. Philips heeft de stijgende lijn goed te pakken, want drie weken geleden stond het aandeel nog net beneden 90 euro.

Endemol blijft profiteren van Big Brother. De verkoop van de formule van dit programma aan een Duitse televisiezender zorgt al de hele week voor een flinke opmars van het aandeel. Vanmorgen steeg Endemol met 3,25 euro tot 36,50 euro.

Ook de hightechhoek deed het vanochtend goed. ASM Lithography steeg met een euro naar 75,90 euro. Baan steeg met 5 procent tot 13,48 euro. Baan was gisteren al gestegen in New York en profiteerde vanmorgen van de vraag van particuliere beleggers.

Bij de financiële waarden was geen sprake van spectaculaire ontwikkelingen. Aegon moest een halve euro terug naar 87,15 euro in afwachting van de publicatie van kwartaalcijfers kort na het middaguur. ABN Amro kreeg er 23 eurocent bij op 24,15 euro. ING nam gas terug.