Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Veto tegen ex-portiers van de iT

De gemeente Amsterdam heeft bij de heropening van discotheek iT als voorwaarde gesteld dat de oude portiers hier niet meer mogen werken. Dat bleek gisteren bij een kort geding dat een van de ex-portiers tegen de iT heeft aangespannen.

De discotheek werd in juni op last van de gemeente gesloten op grond van vermeende drugshandel. Ook de zes portiers waren verdachten, maar na maanden onderzoek besloot justitie geen strafvervolging in te stellen wegens gebrek aan bewijs. De grootscheepse inval van politie en justitie leidde slechts tot één veroordeling, van de `huisdealer'.

Jurist F. de Nie, die iT-eigenaar E. van Kollenburg bijstaat, noemt de eis dat de portiers niet mochten terugkeren ,,eigenlijk idioot'', omdat tegen niemand bewijzen zijn gevonden. Hij was volgens haar wel gedwongen om akkoord te gaan, omdat hij de discotheek zo snel mogelijk wilde openen. Dat gebeurde op 1 oktober. Het kort geding van gisteren is aangehouden, zodat de iT-eigenaar en de ex-portier kunnen onderhandelen over een vergoeding.