Staatsbelang Alitalia in de verkoop

De Italiaanse staatshoudstermaatschappij IRI is van plan haar resterende belang van 53 procent in de luchtvaartmaatschappij Alitalia, partner van KLM, vóór 30 juni volgend jaar te verkopen. Dat heeft IRI-president Gian Maria Gros-Pietro gisteren bevestigd. Er is wel gespeculeerd op verkoop aan of een aandelenruil met de KLM, om de banden tussen de twee luchtvaartmaatschappijen te versterken. Hierover herhaalde Gros-Pietro wat minister van Transport Tiziano Treu heeft gezegd: een eventuele aandelenruil moet worden besproken door de vergaderingen van aandeelhouders van de twee maatschappijen.

Een woordvoerster van de KLM in Amstelveen zei vanmorgen desgevraagd dat nu wordt gestudeerd op een aantal structuren om de verdere integratie tussen KLM en Alitalia, waaronder ook de financiële, vorm te geven. Meer details wilde zij daarom niet geven.

Het is de bedoeling dat Alitalia wordt geprivatiseerd nadat IRI de verkoop rond heeft van Aeroporti di Rome (AdR), de maatschappij die de twee Romeinse vliegvelden exploiteert. Vorige maand zou bekend worden aan wie IRI zijn belang van 54,2 procent verkoopt, maar Gros-Pietro zei dat er zoveel belangstelling is dat er meer tijd nodig is om de biedingen te bestuderen. Een van de gegadigden is Schiphol.