Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over het Irak van Saddam Hussein en de scheuren in de internationale handelsboycot. Ook aandacht voor het verplicht afstaan van DNA door zedendelinquenten. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. O.a. een reportage over de macht van de gemeentelijke welstandscommissies. Staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting wil de vergaande bemoeienis van deze commissies intomen. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Onder meer het tweede deel in de serie over de afgelopen oorlog in Kosovo met een gesprek met Astrid van Genderen Sort die namens de UNHCR konvooien regelt voor Serviërs die weg mogen. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

Ice Wall. Franse bergbeklimmers leggen met hun sherpa-gids in het Himalaya-gebergte een zeer oude route af waarin zij onder andere een bevroren waterval beklimmen. NGC, 21.00-22.00u.

Illegale Dromen. Istanbul is voor vluchtelingen en gelukszoekers de poort naar Europa. Voor mensensmokkelaars is het een gouden handel. Duizenden illegalen, wachten hun doortocht af in aftandse hotelletjes. Portret van twee van deze hotels en hun passanten. Ned.1, 22.32-23.24u.

Het derde Oog: Soldaten van de grote Oorlog. Slot van een tweeluik waarin Belgische oud-strijders vertellen over de hel in de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog. Canvas, 22.45-23.35u.

Mijn Lijf, mijn Leven. Tweede deel van een drieluik over keuzevrijheid en zelfbeschikking behandelt het dilemma waar familie en vrienden voor staan als zij voor een gedwongen opname moeten kiezen van hun familielid of kennis. Ned.1, 23.24-23.58u.

Diwali – Festival of Lights. Over dit festival dat wereldwijd door Hindoes en Sikhs wordt gevierd. Het betreft niet alleen feestelijkheden, maar er is ook tijd voor gebed, bezinning en tradities. BBC2, 0.20-1.00u.

PRAATPROGRAMMA

Het blauwe Licht. Discussie met media-psycholoog Jo Groebel en historicus H.W. von der Dunk over hoe we terugkijken op de val van de Berlijnse Muur in 1989. Ned.3, 20.00-20.34u.

De Jury. Eerste deel van een serie waarin een jury van leken zich uitspreekt over Nederlandse strafzaken. Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.57-22.32u.

Barend & Van Dorp. Onderzoeker naar agressief menselijk gedrag en bioloog in dienst van de Apeldoornse politie Otto Adang praat over zijn boek De machtigste Chimpansee van Nederland. RTL4, 23.00-23.45u.

Globus. Aandacht voor de vraag of industriële giframpen als in het Indiase Bhopal (1984) en Italiaanse Seveso (1976) in de toekomst te vermijden zijn. In Bhopal sterven nog iedere maand tien mensen aan de gevolgen van die ramp. ARD, 21.45-22.30u.

KUNST

Pitch. Aandacht voor de winnaars van de Philip Morris Kunstprijzen en hoe deze hun publiekspresentatie in het Cobra Museum in Amstelveen hebben voorbereid. Verder optredens van het Orchestre National de Barbès in Parijs en Nijmegen en het dansstuk Link I van Beppie Blankert. Ned.3, 21.02-21.52u.

Films & sterren. Onder meer aandacht voor de nieuwe film van Woody Allen Celebrity met in de hoofdrollen Leonardo di Caprio, Melanie Griffith en de Nederlandse Famke Jansen. Veronica, 23.20-23.50u.

FILM

Slipstream (Steven Lisberger, 1989, Engeland. Ecologische SF-achtervolgingsfilm. Op vervuilde aarde aast sheriff Mark Hamill op van moord verdachte androïde Bob Peck. Gastrollen van Ben Kingsley, als religieuze fanaticus, en F. Murray Abraham. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

The Cowboy Way (Gregg Champion, 1994, VS). Grotestadswestern. Plattelandsjongens Kiefer Sutherland en Woody Harrelson gaan, gewapend met lasso, het geboefte van New York te lijf. Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

. Au revoir les Enfants (Louis Malle, 1987, Frankrijk). Eerste Europese film die Malle sinds Lacombe Lucien maakte, na een 13-jarig verblijf in de VS, is een ontroerende, autobiografische terugblik op zijn verblijf als twaalfjarige jongetje op een katholieke kostschool, samen met een joods klasgenootje, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geraffineerd laat Malle de houding van de Franse bourgeoisie doorklinken in de schrijnend domme opmerkingen van de kinderen die hun ouders nabauwen. Imponerende film van klassieke eenvoud werd in 1987 bekroond met een Gouden Leeuw. Canvas, 20.55-22.45u.

Carpool (Arthur Hiller, 1996, VS). Zuinig ontvangen, nogal infantiele komedie. Onhandige Tom Arnold gijzelt automobilist David Paymer en diens reisgenootjes. SBS6, 21.35-23.45u., met reclame.

. Harold and Maude (Hal Ashby, 1971, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 22.30-24.00u., met reclame.

Congo (Frank Marshall, 1995, VS). Door Spielbergproducent geregisseerde verfilming van boek van Michael Crichton bevat gorilla's die werden ontworpen door dezelfde Stan Winston die zorgde voor de dinosaurussen in Jurassic Park. Desondanks een armzalige, onbedoeld hilarische, avonturenfilm over expeditie van wetenschappers naar het hart van Afrika. BBC1, 23.30-1.15u.

Gabriela (Geza von Cziffra, 1950, West-Duitsland). Sentimenteel vehikel voor Zarah Leander. Zangeres probeert vergeefs haar verwaarloosde, 18-jarige dochter te heroveren. ZDF, 1.40-3.10u., zw.

Buffalo Bill (William Wellman, 1944, VS). Biografische western over legendarische held. Morgen, ZDF, 9.30-11.00u., nagesynchroniseerd.

The Rocketeer (Joe Johnston, 1991, VS). Op stripboek gebaseerde avonturenfilm over door schurk Timothy Dalton belaagde stuntvlieger Bill Campbell in de jaren dertig. Morgen, ARD, 10.20-12.00u., tweetalig.