RABO DE TORO

Rabo de toro betekent in het Spaans stierenstaart. Zoals de naam al doet vermoeden wordt dit gerecht eigenlijk klaar gemaakt na een stierengevecht, aangenomen dat de stier verliest. Gezien de moeilijkheid van het vinden van een stierenstaart gebruiken wij over het algemeen een ossenstaart. Deze zijn het hele jaar door bij alle slagers te krijgen.

Natuurlijk wordt er de bekende ossenstaartsoep van gemaakt maar er valt ook een lekkere stoofschotel van te bereiden. Een apart ingrediënt dat niet veel voorkomt in de Spaanse keuken is ongezoete cacaopoeder dat een speciale smaak geeft aan dit gerecht. Doe de olie in een grote braadpan en bak de stukken ossenstaart goud-bruin rond om in 15 minuten. Voeg hier dan de uien, knoflook, wortelen, groene paprika, laurierbladeren, zout, rode wijn en water bij.

Breng het geheel dan aan de kook en zet het vuur laag. Schep met een pollepel het schuim van de bouillon. Als er geen schuim meer op de bouillon staat doe dan een deksel op de pan en laat zachtjes 3 uur doorkoken. Als het vlees makkelijk los laat van het bot is het gaar. Nu kunt u het vlees uit de bouillon scheppen en de laurierblader er uit halen.

Plaats de stukken ossenstaart op een voorverwarmde schaal. De bouillon met groenten gaat nu de blender in tot er een egale saus ontstaat. Giet dit nu terug in de pan en breng weer aan de kook. Roer nu de cacaopoeder er door. Giet dit over de ossenstaart en serveer direct.

Gekookte aardappels of brood passen prima bij dit gerecht. Een stevige Spaanse wijn zoals Sangre de Toro laat de smaak helemaal tot zijn recht komen. Eet smakelijk.