Proeftijd na ontucht langer

Een motie voor verlenging van de proeftijd van zedendelinquenten na TBS-behandeling heeft gisteren brede steun gekregen van de Tweede Kamer. Minister Korthals (Justitie) heeft de motie vorige week ontraden. Korthals zal de wens van de Kamer binnenkort in het kabinet bespreken. Pas daarna zal de minister melden of hij de motie uitvoert, zo zei hij gisteren in de Kamer. Volgens de motie, ingediend door PvdA en VVD, zou de proeftijd van veroordeelde `pedoseksuelen' tot mogelijk vijftien jaar moeten worden verlengd.

De motie werd niet gesteund door de fracties van D66, GroenLinks en de SP. D66-woordvoerder Dittrich zei in een stemverklaring dat zijn fractie akkoord gaat met een voorstel van minister Korthals om eerst de werking te evalueren van de proeftijd bij voorwaardelijke TBS. Hiervoor zijn in 1997 nieuwe regels van kracht geworden, die na drie jaar nader zouden worden bekeken. Minister Korthals wil deze evaluatie al vóór komende zomer naar de Kamer sturen, een half jaar eerder dan was afgesproken.

Minister Korthals noemde het gisteren ,,een goede zaak'' dat maatschappelijke onrust over kinderverkrachting en -moord ,,in de Kamer wordt gekanaliseerd, mits daarmee verstandig wordt omgegaan''. De minister liet in het midden of hij de aangenomen motie `verstandig' vond. Korthals waarschuwde in de Kamer voor hooggespannen verwachtingen.