Politie slaat in op betogers in Belgrado

De politie van Belgrado heeft gisteren hardhandig een demonstratie van zo'n tweeduizend studenten uiteengeslagen.

De studenten probeerden, samen met ongeveer 5.000 andere betogers van oppositiepartijen, het parlement te bereiken om daar hun eis van vervroegde verkiezingen kracht bij te zetten.

Bij het uiteenslaan van de studentendemonstratie werden vijf mensen gewond. De studenten werden met knuppels en traangas verdreven. Sommigen van hen scandeerden `Slobodan naar Den Haag', een herinnering aan de aanklacht van het VN-tribunaal in Den Haag tegen de Joegoslavische president Slobodan Miloševic. Eerdere demonstraties tegen zijn regime van de laatste maanden, verliepen minder gewelddadig.

Sommige studenten droegen legerjasjes die ze hadden gedragen tijdens de oorlog in Kosovo. ,,Ik verdedig weer mijn land, maar nu tegen het regime van Miloševic dat steeds oorlogen begint die we alleen maar verliezen'', aldus een van de studenten.

De demonstratie maakt deel uit van protesten die op gang kwamen na de Servische nederlaag in Kosovo, afgelopen juni. Door de onderlinge verdeeldheid van de oppositie vormen ze tot nog toe geen enkele bedreiging voor de positie van Miloševic.

Gisteren bleek die verdeeldheid opnieuw. In het parlement steunden niet alle oppositiepartijen het verzoek van de Servische Vernieuwingsbeweging (SPO), de partij van oppositieleider Vuk Draskovic om een onderzoek in te stellen naar de omstandigheden rond het auto-ongeluk, begin oktober, waarbij Draskovic betrokken was. Volgens hem en zijn partij ging het daarbij om een aanslag op zijn leven. Het verzoek om nader onderzoek werd echter door een ruime meerderheid verworpen. Daarop verlieten veertig afgevaardigden van de SPO kwaad de vergaderzaal.

Hetzelfde parlement besloot verder het verzoek van de oppositie om vervroegde verkiezingen op de agenda te zetten. Volgens de oppositie gaat het hierbij echter om lokale verkiezingen. Daarbij kunnen aanhangers van Miloševic bovendien profiteren van een nieuwe wet op de gemeenteraden, die het parlement op het punt staat aan te nemen. De wet is bedoeld om de lokale machtsbases van de oppositie te verzwakken of zelfs te ontmantelen. Parlementsverkiezingen worden niet voor 2001 verwacht.

Het parlement ging verder akkoord met een herverdeling van posten binnen de regering van Miloševic, en het instellen van een speciaal ministerie van hoger onderwijs. Dat maakt het volgens de oppositie mogelijk de studentenbeweging beter te controleren.

Gisteren heeft de Russische ambassadeur bij de VN, Sergej Lavrov, in Belgrado een bezoek gebracht aan Miloševic. Lavrov is een van de eerste leden uit de internationale politieke/diplomatieke wereld die de Joegoslavische president bezoeken sinds de beëindiging van het conflict in Kosovo. Na afloop opende Miloševic de aanval op Bernard Kouchner, die het provisorisch VN-bestuur in Kosovo leidt. Volgens Miloševic gedraagt Kouchner zich daarbij als ,,metgezel van criminele Albanezen''. (Reuters, AFP)