`Microsoft wacht op Bush jr'

Microsoft zou overwegen van een schikking in de antitrustzaak tegen het bedrijf af te zien in de hoop dat volgend jaar een Republikeinse regering in het zadel komt.

Dat zeggen bronnen binnen het bedrijf die worden geciteerd in Amerikaanse media, onder meer de New York Post. Microsoft denkt dat met name een presidentschap van George W. Bush in zijn voordeel is. Bush junior, gouverneur van Texas, is een goede vriend van Microsoft-topman Bob Herbold en de Republikeinse favoriet voor het presidentschap. Bush zei vorige maand op een technologiecongres dat hij ,,vernieuwing altijd zou stellen boven procederen''. Dat was een echo van de uitspraken die Microsoft blijft herhalen, namelijk dat het vecht voor het recht op vernieuwing.

Thomas Penfield Jackson, de rechter in de antitrustzaak, vonniste vrijdag dat Microsoft een monopolie is en zijn dominante positie gebruikt om vernieuwing in de sector tegen te houden.

Twee officieren van justitie van Amerikaanse deelstaten hebben al verklaard dat als de federale overheid de rechtszaak onder een volgende president met minder verve voortzet, de staten verder zullen gaan met de procedure. De huidige antitrustzaak is niet alleen aangespannen door het departement van Justitie maar ook door deelstaten. Richard Blumenthal (Connecticut) en Tom Miller (Iowa) zijn in deze de officieren van justitie die telkens het voortouw nemen.

,,Als een nieuwe regering een schikking wil of de zaak opzij wil schuiven zullen de staten niet schikken, tenzij met eisen die acceptabel zijn'', aldus Miller. Blumenthal sloot zich daarbij aan. ,,Wij gaan door met deze rechtszaak totdat er maatregelen komen tegen Microsofts roofdierachtige zakelijke praktijken, hoe lang dat ook mag duren'', zei hij.

Hoewel Microsoft veel vrienden heeft in het Republikeinse kamp zijn er ook politici van die partij die achter de antitrustzaak staan. Senator Orrin Hatch van Utah bijvoorbeeld was eind vorige week een van de eersten die zich verheugd uitliet over Jacksons feitelijke bevindingen in de zaak. Hatch memoreerde met trots dat hij Microsoft-topman Bill Gates twee jaar geleden al voor het Congres liet verschijnen. Utah is de staat waar softwarebedrijf Novell is gevestigd. Dat bedrijf is, zo bleek tijdens het proces, een van de slachtoffers van Microsofts praktijken.