`Meer beleggen in cultuursector'

Het moet voor particulieren aantrekkelijker worden te beleggen in of geld te lenen aan de cultuursector. Schenkingen aan deze wereld zouden ook minder moeten worden belast. Dat staat in het rapport `Cultuur: hoog aanslaan, laag belasten', dat de Commissie Cultuur en Belastingen gisteren heeft aangeboden aan staatssecretarissen Van der Ploeg (Cultuur) en Vermeend (Financiën). Voorzitter van de commissie is Cox Habbema. Volgens het rapport moeten kunstenaars vaker de kosten van hun werkruimten kunnen aftrekken en de kans krijgen hun pensioenvoorziening flexibeler op te bouwen. Eigen kunstwerken die ze in voorraad hebben, moeten voor de fiscus op nul worden gewaarderd. Kostenvergoedingen zouden niet altijd belast moeten worden. Nu is gebleken dat de commanditaire vennootschap gunstig werkt voor de filmindustrie, moet die mogelijkheid er ook komen voor muziek en podiumkunsten, vindt de commissie. FNV Kiem en de Federatie van Kunstenaarsverenigingen zijn blij met de voorstellen, maar zouden liever zien dat ze nog verder gingen.(ANP)