Marokko ontslaat minister

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft gisteren de invloedrijke minister van Binnenlandse zaken Driss Bari ontslagen en daarmee de weg voor verdere democratisering gebaand. De 61-jarige Basri was al achttien jaar minister van Binnenlandse zaken. Hij stond bekend als trouwste vazal van wijlen koning Hassan II en werd om zijn onderdrukkingspraktijken in brede kring gehaat. De vrouw van de marxistische oppositieleider Abraham Serfaty die zich onlangs voor het eerst in zeven jaar weer op Marokkaans grondgebied waagde, noemde het ontslag ,,een krachtig signaal van een nieuw Marokko'' en ,,een bevrijding voor ons land''.

Voor het vertrek van Basri werd geen reden opgegeven. Wel had de 36-jarige koning, die in juli op de troon kwam na de dood van zijn vader, de macht van Basri al beperkt. Onlangs was hem de verantwoordelijkheid voor de Westerse Sahara ontnomen, een gebied dat sinds een kwart eeuw door Marokko wordt bezet. De internationale gemeenschap stuurt al jaren aan op een referendum over de politieke toekomst van het gebied, maar Basri zorgde steeds weer voor obstakels. Om die impasse te doorbreken stelde de koning in september een koninklijke commissie in.

Sinds zijn troonsbestijging heeft de koning herhaaldelijk verklaard dat hij zijn land wil democratiseren. Hij zei dat hij vorst wil zijn van een land waar het recht heerst, niet de angst. Politieke ballingen gaf hij de gelegenheid naar Marokko terug te keren. Ook stelde hij een commissie in die onderzoek moet doen naar politieke verdwijningen in de jaren zestig.

Als opvolger van Basri heeft de koning het voormalige hoofd van de veiligheidsdienst benoemd, Ahmed Midaoui. (Reuters, AFP, AP)

PERFECTE KLOON: pagina 5