Mahathir schrijft vervroegde verkiezingen uit

Premier Mahathir Mohamad van Maleisië heeft vanochtend vervroegde algemene verkiezingen aangekondigd, die mogelijk nog deze maand worden gehouden en in ieder geval voor de aanvang van de islamitische vastenmaand op 9 december. De 73-jarige Mahathir, die 18 jaar geleden aan de macht kwam, is in opspraak gekomen door de behandeling van zijn vroegere vice-premier Anwar Ibrahim die in de gevangenis is beland, maar hij voelt zich sterk genoeg om nu de confrontatie met de kiezer aan te gaan. De verkiezingen hadden volgens de grondwet uiterlijk medio volgend jaar moeten worden uitgeschreven. De verdeelde oppositie hoopt dat Mahathir zijn tweederde meerderheid in het parlement zal kwijtraken, maar analisten betwijfelen of dat zal gebeuren. Mahathir zelf zei vanochtend in ieder geval vol vertrouwen te zijn de tweederde meerderheid te behouden, cruciaal voor het ongehinderddoorvoeren van wetten. (Reuters)