Koninklijke Olie stuwt beurs omhoog

Het aandeel Koninklijke Olie werd vanmorgen op de aandelenbeurs in Amsterdam omhoog geduwd door de stijgende olieprijzen. Rondom het middaguur noteerde Koninklijke Olie 3,2 procent hoger op 58,36 euro.

De Koninklijke trok de AEX-index 2,29 punten mee omhoog naar een stand van 585,68 punten. De aandelenbeurs van de Amsterdam Exhanges (AEX) was verder nogal wisselvallig. Veel beleggers keken de kat uit de boom, in afwachting van onder meer de publicatie vanmiddag van de Amerikaanse index voor producentenprijzen over oktober.

Koninklijke Olie, een fonds dat zwaar weegt in de de Amsterdamse beursindex, stond vorige week onder grote druk. Beleggers vonden de kwartaalcijfers niet goed genoeg en rekenden er evenmin op dat de prijs van ruwe olie dit jaar nog verder zou stijgen. Vanmorgen bleek dat die verwachting bezijden de waarheid is.

,,De belangrijkste reden voor de kracht van het aandeel Koninklijke Olie is de hogere olieprijs'', zei analist Lamoen van Delta Lloyd vanmorgen: ,,Maar ook wordt vol verwachting uitgekeken naar het vierde kwartaal. Dat zal beter zijn dan een jaar geleden, toen er een buitengewone last in het resultaat zat verwerkt.'' Het aandeel Koninklijke geldt met een koers/winstverhouding van 25 wel als duur, zodat een eventuele stijging vermoedelijk berperkt blijft.

Volgens handelaren kampt de markt al lange tijd met gebrek aan substantieel nieuws. ,,Als de renteontwikkeling nul aangeeft en er is geen bedrijfsnieuws, dan doen veel beleggers nagenoeg niets'', aldus een handelaar.

Samen met Koninklijke was Philips een behoorlijke stijger op de beurs. Het aandeel van het elektronicaconcern steeg 4 procent tot 108,70 euro.

Bij de middelgrote fondsen lagen Getronics en IHC Caland goed in de markt. De automatiseerder won 1,40 euro op 49,40 euro. IHC Caland ging 1,10 euro vooruit naar 42,60.

Uit de toon viel KPN, dat 80 eurocent kwijtraakte op 51,75 euro. Volgens handelaren speelde hier KPNQwest een rol. Deze door KPN naar de beurs gebrachte deelneming moest vanochtend 0,65 euro inleveren op 29,65 euro. Dat was niet zo verbazingwekkend, gezien de koersontwikkeling van gisteren. KPNQwest, waarvan de introductiekoers was vastgesteld op 20 euro, kreeg een eerste notering van maar liefst 30 euro bij flinke omzetten. Zeldzaam gooi- en smijtwerk noemden de handelaren dat.

De koerssprong is een bevestiging van de hype in telecom-aandelen die nu woedt op de Europese beurzen. Overnamebiedingen, geruchten over fusies (Vodafone, France Telecom) zetten daar de toon en voeden de hoop van beleggers op fraaie overnamepremies.

Ook elders op de markt viel weinig te beleven. De Midkap-index van de middelgrote fondsen ging een puntje vooruit. Bij de kleine fondsen ging Nedcon van 15 naar 16,70 euro, een plus van meer dan 11 procent.