Jongmans zoekt steun bij inwoners Nootdorp

Atlete Stella Jongmans wil geen bedelaar zijn, maar ze wil volgend jaar wèl naar de Olympische Spelen in Sydney. En daar heeft ze een goede tijd op de 800 meter èn geld om te trainen voor nodig. Daarom heeft ze de hulp van de 10.000 inwoners van haar woonplaats Nootdorp ingeroepen. Burgemeester J. Schartman schreef zich gisteren voor 25 gulden in als het eerste lid van de `Vriendenclub Stella Jongmans'. ,,Ik zoek veel vrienden en vriendinnen'', zegt de 28-jarige atlete.

Omdat de prestaties uitbleven, raakte Jongmans het afgelopen jaar bijna al haar sponsors kwijt. Bovendien schrapte NOC*NSF haar van de lijst van A-sporters. Ook dat scheelt financieel veel. ,,Ik heb het gevoel dat men mij al heeft afgeschreven.'' Ze zegt haar ,,kredietwaardigheid'' in het komende indoorseizoen te willen tonen. En zo hoopt ze weer aan een goede sponsor te komen. ,,Eentje die in mij gelooft.''

Want alleen met de steun van haar dorpsgenoten zal Jongmans het waarschijnlijk niet redden. De atlete, die alweer zeven jaar geleden haar beste tijd (1.58,61) liep, weet niet precies met hoeveel leden voor haar vriendenclub ze tevreden zal moeten zijn . ,,Ik denk zelf aan zo'n 500 mensen. Nootdorp is natuurlijk niet zo groot.'' Jongmans hoopt een speciaal plekje in de harten van de Nootdorpers te krijgen. Een plaatselijke bank zal haar rekening met donaties beheren. ,,Het geld is niet bestemd om mijn hypotheek te betalen, maar voor mijn trainingen.''

Om haar dankbaarheid te tonen, wil Jongmans bijeenkomsten met de leden organiseren, om dan met hen te gaan lopen in het natuurgebied in de omgeving of om misschien te barbecuen. Voormalig olympisch kampioene Ellen van Langen, vroeger tegenstander van Jongmans, zit in de commissie van aanbeveling. Voorlopig heeft Jongmans nog de steun van haar ouders nodig om financieel rond te kunnen komen. ,,Ik voel me net achttien jaar, want ik krijg weer zakgeld. Maar mijn ouders weten dat het mijn grote droom is om straks in Sydney mee te doen.''

Jongmans is optimistisch. Ze traint tegenwoordig bij de Duitser Thomas Springstein en zegt zich beter te voelen dan ooit. ,,Ik dacht vroeger dat ik hard trainde, maar dat is niets vergeleken bij nu'', vertelt de atlete. ,,Ik moet soms de trap worden opgetakeld, zo moe ben ik. Maar ik vind het heerlijk. Je zou bijna zeggen dat ik masochistisch ben geworden. Ik besef dat het vele trainen risico's geeft. Het is alles of niets. Of ik raak geblesseerd, of ik kan weleens heel hard gaan lopen.''