Internationaal

LONDEN

De gestegen olieprijzen betekenden vanmorgen op de beurs van Londen een opsteker voor de koersen van de aandelen van BP Amoco en Shell, die gezamenlijk de FTSE-index met 28 punten omhoog duwden naar 6.463,5. De beurs werd ook geholpen door Colt Telecom, dat een recordkoers noteerde op 20,24 pond. Beleggers ontvingen de cijfers van het bedrijf over het derde kwartaal enthousiast, vooral nadat Morgan Stanley Dean Witter had aangegeven dat het aandeel wel naar 22 pond kan.

FRANKFURT

De beurs van Frankfurt leed aanvankelijk onder het lagere slot van Wall Street, maar de DAX-index noteerde rond het middaguur toch 10 punten winst op 5.705. Commerzbank noteerde een koersdaling met een dikke procent na ongunstige cijfers over het derde kwartaal, waarin de winst daalde van 658 miljoen tot 628 miljoen euro. Telecom-onderneming Mannesmann ging vanmorgen weer omhoog, nu met 0,3 procent, als gevolg van aanhoudende speculatie over overname door Vodafone en France Telecom.

PARIJS

De beurs in Parijs, die gisteren voor het eerst tussentijds boven de grens van 5.000 punten kwam en opnieuw op recordhoogte sloot, ging vanmorgen onverdroten verder. De CAC-40-index stond rondom het middaguur 29 punten hoger op 5.027 punten. De handel in aandelen van de bank BNP was opgeschort in afwachting van een mededeling. Handelaren gingen ervan uit dat BNP een bod zou doen op de resterende aandelen in Paribas. Een van de grootste stijgers was het bouw- en telecombedrijf Bouygues, dat 7 procent steeg, mede dankzij de overnamekoorts in de telecom-sector.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio sloot vandaag 276 punten hoger op 18.568 punten.

NEW YORK

Wall Street sloot gisteren bijna 1 procent lager. Microsoft trok net als maandag veel aandacht. Het fonds, dat 1 procent aan waarde verloor, zorgde voor bijna eenderde van de omzet. De Dow-Jonesindex sloot 0,95 procent lager op 10.617 punten. De schermenbeurs Nasdaq liet 19 punten liggen op 3.125 punten.

Hightech-fondsen als Hewlett-Packard en Intel deelden in de malaise van Microsoft. Alleen IBM noteerde lange tijd winst, maar sloot uiteindelijk toch ook op verlies. Op de Nasdaq, waaraan veel hightech-bedrijven genoteerd zijn, overheersten ook de verliezers. PC-maker Apple viel op met een teruggang van 7 procent. Internetwinkel Amazon.com profiteerde niet van de aankondiging dat het vier nieuwe winkels begint en een on-line catalogus van Tool Crib had overgenomen. Het fonds daalde ruim 9 procent.