Ierse parlement wil het roken zelfs in pubs verbieden

Als het aan het Ierse parlement ligt, wordt roken in alle openbare ruimtes in het land verboden. Voor ziekenhuizen en postkantoren zit daar een zekere logica in, maar dat ook de pubs en restaurants binnen de definitie van openbare ruimte vallen, gaat veel Ieren te ver. Zeker de pubeigenaren. Die hebben al gedreigd een eventueel verbod aan hun laars te zullen lappen.

Een Ierse parlementscommissie, waarin alle partijen vertegenwoordigd waren, kwam gisteren met het antirook-rapport en meent het heel serieus. Als ze hun ambitieuze doelstellingen willen waarmaken, zal ook in pubs het roken aan banden moeten worden gelegd. De commissie wil over vijf jaar alle jongeren onder de 18 jaar van het roken af hebben. Daartoe moet in ieder geval ook de leeftijd waarop sigaretten mogen worden verkocht, worden verhoogd van 16 tot 18 jaar. Ook het aantal volwassen rokers moet drastisch omlaag. Nu rookt nog ongeveer een derde van de Ieren, straks zou dat niet meer mogen zijn dan vijftien procent.

Volgens commissievoorzitter Alan Shatter sterven in Ierland jaarlijks zesduizend mensen aan de gevolgen van het roken. Hij noemt het onacceptabel dat niet-rokers ongewild aan de walm van rokers worden blootgesteld. Shatter hoopt dat Ierse rokers, in navolging van Amerikanen, de tabaksindustrie voor de rechter zullen dagen.

Tadhg O'Sullivan, vertegenwoordiger van een organisatie van pubeigenaren, voorspelt dat de pubs leeglopen als het rookverbod wordt ingevoerd. Met een verwijzing naar de steeds strengere anti-rook wetten in de Verenigde Staten zei O'Sullivan een `Californisatie' van Ierland te vrezen. The Irish News, die gisteren in pubs in Dublin op onderzoek uitging naar de meningen over het wetsvoorstel, constateert echter dat er een meerderheid van de bezoekers voor het rookverbod zou zijn.

In het voorstel van de Daíl, het Ierse parlement, wordt ook de reclame voor tabaksproducten drastisch verminderd. De regering zou de belasting op sigaretten jaarlijks met vijf procent meer dan de inflatie moeten verhogen, geld dat gebruikt moet worden voor een campagne onder jeugdige rokers. De straffen voor degenen die het rookverbod negeren moeten worden verhoogd van 100 naar 250 pond (ruim 750 gulden) voor individuen en 1000 pond voor bedrijven die roken tegen de richtlijn in toestaan.