Hoofdarchitect Rijksmuseum neemt ontslag

Hoofdarchitect prof. ir. H.J.M. Ruijssenaars van het Rijksmuseum in Amsterdam heeft ontslag genomen wegens een `botsing van karakters' met onder anderen museumdirecteur R. de Leeuw.

Ruijssenaars werd in 1994 door de toenmalige directeur H. van Os aangesteld als ontwerper van het masterplan voor de grootscheepse renovatie van het museum, dat in 1995 werd gepresenteerd. Op 1 december 1996 volgde R. de Leeuw Van Os op als museumdirecteur. ,,De nieuwe directeur wil een andere invulling van het masterplan. Daarover zijn wij het niet eens,'' aldus Ruijssenaars, die spreekt van een `onwerkbare situatie'. Met de renovatie van het Rijksmuseum zijn honderden miljoenen guldens gemoeid. De financiering is nog niet rond. Wel zijn al enkele onderdelen uitgevoerd: zo is het souterrain vernieuwd, en wordt er een nieuw ondergronds depot aangelegd. Ruijssenaars is per 1 oktober bij het museum vertrokken. Zijn vertrek vindt plaats `in goed overleg' met de Rijksgebouwendienst en de Rijksbouwmeester. (ANP)