GroenLinks wil zeggenschap via beleggingsfonds

GroenLinks wil zich volgend jaar gaan manifesteren op aandeelhoudersvergaderingen in het bedrijfsleven. Om toegang te krijgen tot de vergaderingen wil de Tweede-Kamerfractie een eigen beleggingsfonds in aandelen opzetten.

,,In de jaren tachtig is het marktdenken de politiek binnengedrongen, nu dringt de politiek de markt binnen'', zegt financieel woordvoerder K. Vendrik van GroenLinks, de geestelijk vader van het aandelenfonds. ,,Je kunt wel vragen stellen in de Kamer aan Jorritsma of Ybema (bewindslieden van het ministerie van Economische Zaken; red.) over zaken in het bedrijfsleven, maar je kunt ook direct naar de betrokken ondernemingen toe. Wij gaan de verplaatsing van de politiek achterna, naar het bedrijfsleven; daar zit de macht. Daar moet je de vraag deponeren waar de genetisch gemanipuleerde producten vandaan komen, waarom zij niet méér biologische producten in de schappen hebben liggen.''GroenLinks gaat een vergelijkbare tactiek gebruiken als die van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die van elke beursgenoteerde onderneming ten minste één aandeel bezit, zodat haar vertegenwoordigers het woord kunnen voeren op aandeelhoudersvergaderingen.

Vendrik kan zich voorstellen dat GroenLinks gaat samenwerken met andere maatschappelijke organisaties, zoals Novib, de milieubeweging of `Max Havelaar' om onderwerpen aan te snijden bij de aandeelhouders. ,,Wij gaan bedrijven vergelijkbare vragen stellen als wij in de Kamer aan het kabinet doen.'' Vendrik praat over de oprichting van het fonds met de voormalige vakbondsbank Hollandse Koopmansbank, tegenwoordig onderdeel van het financiële conglomeraat SNS Groep. Voor het geld wil hij in eerste instantie een beroep doen op fractiegenoten. ,,Een paar duizend gulden per persoon moet kunnen. Kamerleden verdienen genoeg.''

MACHT: pagina 21