GOM komt bijna 14 miljoen tekort

De Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) heeft 13,75 miljoen gulden nodig om tekorten op te vangen. Het grootste deel van het geld is nodig om van het verliesgevende Nijmeegse gezondheidscentrum Sanadome af te komen. Het Limburgse Thermae Development Center (TDC) wil Sanadome overnemen, maar eist een bijbetaling van 8 miljoen gulden. Een faillissement van het gezondheidscentrum waar de GOM voor 33 procent eigenaar van is, zou de ontwikkelingsmaatschappij zeker 13 miljoen gulden verlies kosten, aldus een woordvoerder. Naast de bijbetaling heeft de GOM nog eens 5,75 miljoen gulden nodig voor de normale bedrijfsvoering.

De GOM is in opspraak vanwege vermeende risicovolle investeringen en gebrekkig toezicht. De tegenvallers zouden hierdoor kunnen oplopen tot 30 miljoen gulden. Een extern onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en de provincie Gelderland moet hier duidelijkheid over geven. De resultaten hiervan worden in december bekend. De uitkomst van een door de GOM zelf gelast onderzoek wordt op 22 november voorgelegd aan de aandeelhouders. (ANP)