EU dreigt Korea met procedure WTO

De Europese Unie dreigt Zuid-Korea met een officieel protest bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), als dat land nog langer nieuwe schepen laat bouwen onder de kostprijs. Ook wil de EU de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds laten onderzoeken of hun steun aan Zuid-Korea niet wordt misbruikt om Europese scheepswerven te beconcurreren.

Doordat Zuid-Korea gemiddeld 15 tot 40 procent onder de kostprijs werkt, dreigen Europese werven na 2001 geen orders meer te krijgen. Tijdens EU-overleg in Brussel zei minister Jorritsma van Economische Zaken dat ook Nederlandse werven in de gevarenzone kunnen terechtkomen. Zij erkent dat een procedure bij de WTO lang kan duren. Toch pareerde de Nederlandse vice-premier samen met Duitsland een Spaans, Italiaans en Grieks initiatief om ook na 2003 staatssteun in de Europese scheepsbouw mogelijk te maken. Jorritsma denkt dat staatssteun contraproductief werkt. Volgens haar heeft in de Verenigde Staten de commerciële scheepsbouw door staatssteun het loodje gelegd. (ANP)