Eerherstel vermeende communist

,,Voor ons is het allerbelangrijkste dat de minister het woord rehabilitatie gebruikt. Daarom nemen we genoegen met de regeling.'' Dat zegt Corrie Wilman (73) op de beslissing van minister Peper. De staat betaalt Corrie's echtgenoot ir. Johan Wilman (78) 100.000 gulden belastingvrij, omdat zijn carrière volledig mislukte, nadat hij in BVD-rapporten ten onrechte van communistische activiteiten was beschuldigd.

Het is niet echt een schadevergoeding, zo blijkt uit de brief van Peper. ,,Ik zie mijn aanbod nadrukkelijk niet alleen als een menselijk gebaar, maar ook als een poging bij te dragen aan uw rehabilitatie'', aldus de minister.

Wilman zelf kan niet reageren op de beslissing als gevolg van een herseninfarct waardoor het spreken moeilijk gaat. ,,Wij gaan akkoord; meer zit er blijkbaar niet in als de BVD je kapot heeft gemaakt'', zegt Wilmans echtgenote. Zij ging werken toen haar man nergens meer terecht kon. De laatste jaren werkte ze als waarnemend directeur in het Dijkzigt-ziekenhuis.

Wilman begon in de jaren vijftig bij de Rotterdamse Droogdok Maatschappij en raakte in conflict met de bewakingsdienst. De inlichtingendienst (PID) van de Rotterdamse politie maakte een rapport over hem dat ook bij de BVD terechtkwam. In het rapport werd ten onrechte gesteld dat Wilman en zijn ouders actief waren voor de CPN en de communistische vakcentrale, terwijl hij in 1949 na een antecedentenonderzoek nog goedgekeurd was voor een functie bij de marine. Na het belastende BVD-rapport in de jaren vijftig kwam hij niet meer aan de slag. Bemiddeling door PvdA-senator Cammelbeek bezorgde Wilman een baan bij het Reactor Centrum Nederland (RCN) maar, zoals zijn echtgenote zegt, ,,toen ook daar de BVD weer langs was geweest'', werd hij ontslagen. In 1994 bood minister Van Thijn van Binnenlandse Zaken een bedrag van 50.000 gulden, waar Wilman geen genoegen mee nam.