De machtigste man van Mexico

De machtigste man van Mexico heet Carlos Hank González. Hij is op 72-jarige leeftijd nog altijd een prominente figuur van de regerende PRI. Zijn naam dook de laatste tijd geregeld op in de media in verband met de interne partijverkiezingen van de PRI, afgelopen zondag. Hij zou zijn fortuin ter beschikking hebben gesteld aan een van de kandidaten, Roberto Madrazo.

Hank González zou het liefst zelf president zijn geworden, maar de grondwet stelt als voorwaarde dat dat de ouders van presidentskandidaten Mexicaan van geboorte moeten zijn. De ouders van Hank waren Duitse immigranten.

Hank González heeft twee beruchte zonen. Jorge Hank Rhon is actief in het gokwezen, wordt verdacht van banden met een machtig Mexicaans drugskartel, maar is bovenal dierenliefhebber. Hij heeft een privé-dierentuin met tientallen witte Bengaalse tijgers. De andere zoon, Carlos Hank Rhon, is de rechterhand van zijn vader en onderhield nauwe banden met oud-president Carlos Salinas, wiens regeerperiode (1988-1994) in het teken stond van corruptie en economische neergang.

Het Amerikaanse agentschap voor de drugsbestrijding (DEA) en de FBI onderzoeken de banden van de familie Hank met drugshandel. In juni dit jaar citeerde de Washington Post een DEA-document waarin de familie Hank een ,,aanzienlijke criminele bedreiging voor de Verenigde Staten'' wordt genoemd.

Hank zou ook de Costa-Ricaanse politiek naar zijn hand hebben willen zetten. Via Costa Rica zou het witwassen van geld plaatshebben. De Costa-Ricaanse president Miguel Angel Rodríguez is ervan beschuldigd geld van Hank González te hebben aangenomen voor zijn verkiezingscampagne. De president ontkende dat vorig jaar en zei dat hij Hank González nooit heeft ontmoet.

Later bleek Rodríguez in 1997, toen nog presidentskandidaat, met een privé-vliegtuig van Hank naar Mexicaans grondgebied te zijn gevlogen voor een geheime ontmoeting op Hanks ranch. President Rodríguez heeft inmiddels toegegeven dat dit ,,een vergissing'' was geweest.