Consumentenbond voor luchtreizigers

Vliegtuigpassagiers krijgen een eigen consumentenbond. Minister Netelenbos van Verkeer kondigde gisteren aan in de zomer van 2000 plannen te presenteren voor een organisatie waar luchtreizigers terechtkunnen voor informatie en klachten. Volgens de Tweede Kamer is de behoefte aan zo'n consumentenbond groot. De bond moet een gigantische databank krijgen met allerhande informatie over luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden. Reizigers kunnen gegevens over bijvoorbeeld incidenten, de technische staat van vliegtuigen en vertragingen gebruiken bij hun keus voor een maatschappij.

Netelenbos maakt de weg vrij voor de luchtvaartconsumentenbond, maar verder gaat haar bemoeienis niet. Ze verwacht dat organisaties als de Consumentenbond en de ANWB het voortouw nemen. Voor reizigers in het openbaar vervoer, fietsers en voetgangers zijn er al consumentenorganisaties. (ANP)