Camdessus vervroegd weg bij IMF

Directeur Michel Camdessus (66) van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), treedt begin volgend jaar af om persoonlijke redenen. Hij zal zijn termijn, die duurt tot 2002, niet afmaken.

Dat heeft Camdessus gisteren bekendgemaakt. In zijn ontslagbrief aan het IMF stelt hij dat gunstige ontwikkeling van de wereldeconomie de tijd geschikt maakt om een opvolger te zoeken.

Camdessus werd in per 1987 benoemd in zijn huidige functie, na een felle strijd met de Nederlander Onno Ruding. De Fransman werd daarna tot tweemaal toe herbenoemd voor een termijn van 5 jaar. Een directe reden voor zijn aftreden gaf hij gisteren niet, maar zijn omgeving ging er van uit dat hij zich na zijn lange ambtstermijn vermoeid voelt.

Meteen na zijn aankondiging kwamen speculaties los over zijn opvolging. Traditioneel levert Europa de IMF-topman en de VS de topman van de Wereldbank. De Franse centrale bankier Trichet werd genoemd, alsmede de bankier Philippe Lagayette. Vier van de afgelopen vijf IMF-termijnen werden ingevuld door een Fransman. Vandaar dat ook de Britten Andrew Crockett (Bank voor Internationale Betalingen), Nigel Wicks (Ministerie van Financiën) en Mervyn King (tweede man Bank of England) werden genoemd. Duitse kandidaten zouden Horst Köhler (nu voorzitter Oost-Europabank) zijn, en Caio Koch-Weser (staatssecretaris Financiën). Als compromis-kandidaat gold vanmorgen de Italiaan Mario Draghi (ministerie van Financiën). (AFP, AP, Reuters)