ABN Amro mag meer betalen

Komt de overname van Bouwfonds door ABN Amro in de gevarenzone? Gisteren wezen twaalf gemeenten onverwachts het bod af. Ze willen dat de bank Bouwfonds koopt, maar wel voor meer geld.

Heren regelen hun zaken onderling. Voor de twaalf gemeenten die van ABN Amro een hogere prijs willen voor de verkoop van hun aandelen in Bouwfonds Nederlandse Gemeenten is het helder: omdat zij meer geld willen, zal ABN Amro bereid zijn extra te betalen. Dwangmiddelen zijn daarbij niet nodig. De gemeenten piekeren er niet over, zo bleek gisteren tijdens de persconferentie, om ABN Amro de duimschroeven aan te draaien. Bouwfonds opsplitsen en apart verkopen, of de zaak verkopen aan een hoger biedende partij is voor de betrokken gemeenten uitgesloten. ,,Wij zijn niet uit op de maximale opbrengst. Wij zijn nette verkopers'', zei gisteren burgemeester N. Schoof van Alphen a/d Rijn.

Dissidenten willen ze zichzelf niet noemen. De groep van twaalf gemeenten die zich gisteren onverwachts tegen de door ABN Amro geboden prijs op Bouwfonds keerde, ziet zichzelf eerder als voortrekkers in de groep van 479 gemeenten die gezamenlijk alle aandelen van Bouwfonds in handen hebben. ,,Iedere dag krijgen we tientallen telefoontjes van andere gemeenten'', zei M. Oosten, wethouder van financiën in Delft gisteren. Delft behoort samen met Eindhoven, Alphen a/d Rijn, Apeldoorn, Leiden en Vlissingen tot de coördinatoren van het verzet. Hoeveel gemeenten zich achter de `groep van twaalf' zullen scharen, wilde Oosten niet zeggen. ,,Wij hebben het nog niet concreet geïnventariseerd.'' De twaalf gemeenten samen hebben circa 15 procent van de aandelen.

Van de voortvarendheid waarmee de gemeenten gisterochtend het bod van ABN Amro afwezen, was bij de 's middags georganiseerde persconferentie niet zoveel meer over. ,,We denken nog niet in scenario's'', aldus de Alphense burgemeester Schoof, die samen met Oosten en de Eindhovense wethouder H. Scherf het besluit kwam toelichten. Een gesprek krijgen bij ABN Amro, dat is nu het belangrijkste doel. Een uitnodiging daarvoor was gisteren nog niet binnen, zo erkenden de afgevaardigden. ,,Maar we hebben maandagavond via Bouwfonds het signaal gekregen dat ABN Amro wel met ons wil praten'', zei Schoof. Of dat signaal klopt, is nog onduidelijk. Bij ABN Amro was gisteren tegen de middag nog niets bekend over de afwijzing van het bod. Wat bestuursvoorzitter C. Hakstege van Bouwfonds betreft is heronderhandelen sowieso uitgesloten. Sinds in augustus de overname van Bouwfonds bekend werd, heeft Hakstege steeds laten weten dat aan de door ABN Amro geboden prijs van 608,50 gulden per aandeel niet te tornen zou zijn.

Hoeveel ABN Amro zou moeten betalen om de opstandige gemeenten tevreden te stellen, wilden de betrokkenen gisteren niet kwijt. Een in opdracht van de gemeenten gehouden `review' door accountantskantoor PricewaterhouseCoopers maakte duidelijk dat het bod van de bank ,,redelijk en evenwichtig'' is. De twaalf gemeenten vinden dat niet genoeg: ,,Het rapport schetst een goed beeld. Wij hebben daardoor een nog beter inzicht gekregen in de waarde van dit kroonjuweel'', aldus Oosten. Hij trok de vergelijking met de huizenmarkt: ,,Het is mooi als je een redelijk en evenwichtig bod op je huis krijgt, maar dat is nog geen reden om dat bod dan maar onmiddellijk te accepteren. Wij willen geen redelijke prijs, we willen een goede prijs.''

Dat, anders dan op de huizenmarkt, de gemeenten maar met één koper (ABN Amro) willen onderhandelen, lijkt hun positie niet al te sterk te maken. Zelf denken ze daar anders over. Scherf: ,,We moeten allemaal een beetje geven en een beetje nemen. Gewoon afspraken maken met elkaar.''