Aardappels doen lang kiekeboespel

In de eerste jaren van een mensenleven hangt humor nauw samen met hetkiekeboe-effect. Verschijnen en verdwijnen is spannend, weer opduiken brengt ontlading (helemaal over gaat dat trouwens nooit; zowel in kluchten als in horror staan mensen doorgaans achter deuren waar ze niet verwacht werden). Geerten ten Bosch en Harriët van Reek, die eerder samenwerkten aan onder meer kinderboeken en tv-programma's voor kleuters, ontwierpen een inspirerende voorstelling voor kleine kinderen, getiteld Het Aardappeltheater. Het stuk is één lang, verrassend kiekeboespel, zonder verhaallijn. Het gaat over contrasten: groot en klein, nat en droog, donker en licht.

Het Aardappeltheater is een klein theater in het theater, gebouwd op rode palen. Een soort poppenkast waar ook mensen inpassen, met wuivende, feeëriek belichte gordijnen in allerlei kleuren. Achter een doorzichtig blauw doek bedienen twee spelers (Peggy Schepens en Hans Wellens) een lange pop met stakerige benen. Zijn hoofd komt er bovenuit, zijn ledematen maken zwembewegingen en soms `duikt' hij. De illusie is compleet. Behalve voor een hoop aardappels en aardappelachtigen, prachtige knoestige poppenhoofden met diepgelegen twinkeloogjes, is een hoofdrol weggelegd voor ballonnen in allerlei formaten. Ze worden opgeblazen door gaten in het doek. Soms doen ze denken aan behoedzaam om elkaar draaiende planeten, dan weer zijn de ballonnen niets meer dan feestelijk gekleurde cirkels.

Het visuele spektakel brengt zowel de peuters en de kleuters in de zaal als hun ouders aan het schateren. De geluidsband, met tromgeroffel en af en toe een fragmentje van een jolig chanson, verhoogt de verwachtingsvolle circussfeer. Het lijkt ineens heel knap dat iemand een rij aardappels op een uitgestrekt been kan laten balanceren. En ik wist niet dat twee gieters, die toch niets meer doen dan aan weerszijden van het doek twee emmers vol gieten, zo grappig konden zijn.

Kindervoorstelling: Het Aardappeltheater, door Speeltheater Gent. Concept, regie, vormgeving: Harriët van Reek, Geerten ten Bosch. Spel: Peggy Schepens, Hans Wellens. Vanaf vier jaar. Gezien: 6/11, Schouwburg Rotterdam. Voorstellingen in Nederland t/m 27/02. Inl. 00 32 09 2661144.