Woede over boek van `fietsenjunk'

Twee Amsterdamse fietsverhuurbedrijven zijn woedend over het verschijnen van het boek 100.000 Fietsventielen waarin ex-verslaafde Chiel van Zelst verslag doet van het bestaan van een fietsenjunk. MacBike en Rent a Bike vinden het ,,te zot voor woorden''dat de auteur bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar geld verdient door zich te verkopen als `pionier van de fietsenjunks'. Dat uitgerekend politiewoordvoerder Klaas Wilting het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nam, met daarin ook tips voor het stelen van een fiets, noemt Jaap Molenaar van Rent a Bike ,,de wereld op zijn kop''. ,,Als je naar de politie gaat omdat je fiets is gestolen, behandelen ze lacherig je aangifte. Of ze vragen morgen terug te komen, omdat ze geen tijd hebben. Voor het boek van een fietsendief hebben ze blijkbaar wel tijd. Dat is een verkeerd heldendom. Honderdduizend ventielen, dat zijn 50.000 fietsen.''

Maar Wilting vond de boekpresentatie ,,een uitstekende gelegenheid om nog eens mijn verhaaL kwijt te kunnen''. Hij vindt het ,,positief'' dat de auteur zich uiteindelijk heeft ontworsteld aan het verslaafdencircuit. ,,Het verhaal heeft ook een andere kant. Het zijn wel keurige Amsterdammers die een fiets van een junk kopen en zo diens verslaving in stand houden.''

Rent a Bike probeert nu ook incidenteel kopers van gestolen fietsen aansprakelijk te stellen. Molenaar betrapte een keer een medewerker van de optiebeurs op een gestolen huurfiets. ,,De man maakte zich meteen uit de voeten, maar ik ben hem gevolgd naar zijn werk. De zaak is uiteindelijk op directieniveau terechtgekomen. We zijn schadeloos gesteld.''

,,Het moet een keer afgelopen zijn. Als er een Duitse toerist voorbijkomt, roepen studenten `Ik wil mijn fiets terug'. Nou, ik zal je zeggen, junks hebben meer fietsen gestolen dan destijds zijn meegenomen door de Duitsers.''

Bij Rent a Bike verdwenen in vijftien jaar tijd ruim vijfhonderd fietsen. MacBike zegt de afgelopen tien jaar een schade te hebben van anderhalf à twee ton.