Winkels Maasstad lang open

Burgemeester en wethouders van Rotterdam willen de 24-uurseconomie een nieuwe impuls geven. Winkels in het centrum van de stad mogen twintig koopavonden per jaar tot middernacht open blijven. Op koopzondagen – één keer per twee weken – zullen de winkels van 10.00 uur tot 20.00 uur geopend mogen zijn in plaats van van 12.00 tot 18.00 uur, zoals nu.

Dit voorstel wordt binnenkort aan de raad voorgelegd.

Het college maakte het ook mogelijk incidenteel tot 03.00 uur 'snachts open te blijven, voor speciale presentaties (cd's, computerspelletjes) en voor evenementen zoals productpresentaties en beurzen. Op koopavonden – vrijdags – kunnen winkels in speciale gevallen enkele malen per jaar tot zes uur 's ochtends open blijven.

De verruiming van de winkeltijden is volgens B en W ook gewenst met het oog op de EK 2000 volgens jaar – vijf wedstrijden worden in Rotterdam gespeeld – en de manifestatie Rotterdam Culturele Hoofdstad in 2001.

Aad de Jong, secretaris van de vakcommissie detailhandel van de Rotterdamse Kamer van Koophandel, zegt in een reactie dat er nog geen formeel standpunt is bepaald. Voorzitter van regio Rijnmond MKB-Nederland, Jan van Heest: ,,Mijn mond valt open van verbazing.'' Het voorstel is geheel nieuw voor hem, en MKB-Nederland moet nog een standpunt bepalen.

De woordvoerder van Vendex KBB in Amsterdam is voorzichtig: ,,In het algemeen zijn we voorstander van verdere verruiming van de openingstijden. Dit is wel een hele stap verder, maar of we er in de praktijk ook gebruik van maken is niet zeker.''