VS blokkeren hulpplan IMF

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is gisteren niet akkoord gegaan met een plan van het Internationaal Monetair Fonds om de schuldenlast van de 36 armste landen te verlichten. Het Huis gaf het IMF geen toestemming om als onderdeel van het hulpplan zijn uitgebreide goudvoorraad te herwaarderen.

Door het hulpplan zouden de schulden van de armste landen verminderen van 90 miljard dollar naar 45 miljard dollar. Daardoor zou veel geld vrijkomen voor gezondheidszorg en scholing. Als het IMF niet in staat is zijn goudvoorraad te herwaarderen, kan het fonds niet de 2,3 miljard gulden vrijmaken die nodig is voor de schuldvermindering. Een van de argumenten in het Huis van Afgevaardigden om tegen het hulpplan te stemmen is dat dit het IMF een rol geeft in het beleid van armoedebestrijding. Veel afgevaardigden vinden dat het IMF op dat terrein niets te zoeken heeft. (Reuters)