TARTE AUX COINGS

Vermeng bloem en zout in een ruime beslagkom, prak er met een speciaal deegmes (of een ouderwetse vork met lange tanden) de boter door tot een kruimig mengsel is verkregen. Meng er de dooier door en sprenkel bij kleine beetjes tegelijk wat water over het deegkruim tot het deeg zich gemakkelijk bijeen laat voegen in een groot vel plastic folie. Laat het deeg 2 uur (of langer) rusten bovenin de ijskast. Alvorens het uit te rollen tussen twee dun met bloem bestoven vellen plastic folie moet het deeg buiten de ijskast 20 minuten `opwarmen' zodat het soepeler wordt. Schil de kweeperen, snijd ze in kwarten en kook ze in gesloten pan in ruim water met een flinke schep suiker gedurende ruim een uur tot de vruchten goed zacht zijn. Schep ze uit de pan (bewaar het kookvocht om gelei van te maken) en laat ze uitlekken en afkoelen. Verwijder de harde en diep ingebedde klokhuizen zonder het vruchtvlees al te veel te beschadigen. Snijd de kweeperen overdwars in kleine plakjes.

Bekleed de taartvorm met het uitgerolde deeg en `snijd' overhangend deeg weg door een deegroller over de rand van de vorm te rollen. Beleg de taartbodem dakpansgewijs met plakjes kweepeer, strooi de hele amandelen in de openvallende plekken en strooi er 2 eetlepels suiker over. Maak een tweede laag kweepeer, strooi de resterende suiker erover en verdeel de boter in vlokjes over het oppervlak. Bak de taart 20 minuten in een voorverwarmde oven (225° C), verlaag de temperatuur tot 200° C en bak de taart nog 20 minuten, of tot het deeg goudgeel en krokant is. Neem de taart uit de oven en strijk royaal kweeperengelei met de achterkant van een lepeltje over de taart; de gelei zal direct smelten zodat hij gemakkelijk uitgestreken kan worden. Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur alvorens te serveren.