Proefpakket euromunten blijft klein

Alle Nederlandse burgers zullen in de laatste twee weken van 2001 een proefpakketje euromunten kunnen aanschaffen. De pakketjes zijn in de eerste plaats bedoeld voor `kwetsbare groepen' zoals bejaarden en slechtzienden, van wie verwacht wordt dat ze meer moeite hebben om aan de nieuwe munt te wennen. Minister Zalm van Financiën beschouwt overigens ,,het hele Nederlandse volk als kwetsbaar als het om geld gaat''. Hij zei dat gisteren in Brussel na afloop van een bijeenkomst met zijn collega-bewindslieden uit de EU-lidstaten.

De ministers werden het definitief eens over het introduceren van de proefpakketjes. Er komen acht muntjes in van respectievelijk 2 en 1 euro, 50, 20 , 10, 5, 2 en 1 cent. Ook spraken de bewindslieden af dat de periode waarin de euro en de oude nationale munten naast elkaar mogen worden gebruikt vier weken tot twee maanden mag duren. Nederland heeft overigens al eerder aangekondigd dat het een overgangsperiode van slechts vier weken wil.

De EU-ministers hebben ook afgesproken dat financiële instellingen en bedrijven twee weken voor 1 januari 2002 – de officiële invoeringsdatum – over euromunten en biljetten moeten kunnen beschikken, om te voorkomen dat op de dag van de invoering problemen ontstaan. De munten en biljetten mogen echter niet voor 1 januari 2002 in omloop komen. De werkgeversvereniging MKB Nederland vindt deze maatregelen echter onvoldoende. In het beloofde starterspakket zitten, volgens secetaris betalingsverkeer Els Prins van MKB, maar een paar euro, die je zo hebt uitgegeven. ,,Veel klanten zullen in de winkel biljetten van 20 en 50 euro willen aanbieden, die ze uit de pinautomaat hebben'', aldus Prins. ,,Winkeliers moeten dus veel wisselgeld teruggeven.''

Prins vindt dat de starterskits geen vaste inhoud moeten hebben. ,,Consumenten moeten zelf kunnen bepalen hoeveel euro's ze voor 1 januari 2002 in huis willen halen.'' In de starterskits moeten in ieder geval briefjes van 5 en 10 euro zitten. ,,Daar is de detailhandel de eerste dagen anders het snelste doorheen.''

MKB weet zich gesterkt door een onderzoek van de universiteit van Koblenz. Die voorspelt stagnatie van het betalingsverkeer in de eerste week van 2002 als voor 1 januari 2002 niet voldoende euro's onder consumenten worden verspreid.

Detaillisten voorzien van voldoende wisselgeld wijst MKB Nederland van de hand. ,,Dat is absoluut niet verantwoord. Winkeliers hebben geen veilige opslagcapaciteit voor al dat geld.''

De Europese ministers van Financiën hadden al eerder besloten dat alleen munten voor 1 januari 2002 onder consumenten verspreid mogen worden. Voor die tijd bankbiljetten distribueren zou op bezwaar stuiten van de Europese Centrale Bank. ,,De ECB verschuilt zich achter juridische argumenten'', aldus Prins.