Overname Air Holland toch afgeblazen

De aangekondigde overname van de noodlijdende chartermaatschappij Air Holland is gisteravond alsnog afgeblazen. De bewindvoerders zijn daarna in allerijl een gesprek aangegaan met een andere kandidaat-koper.

Volgens M. Lander, bestuurder van de vakbond voor cabinepersoneel VNC, is de nieuwe gegadigde waarschijnlijk een bedrijf dat eerder door de bewindvoerders naar het tweede plan was verschoven. De kans op een voortbestaan van Air Holland in zijn huidige vorm noemt hij ,,erg klein''.

De niet met name genoemde Nederlandse koper met wie aanvankelijk een akkoord was bereikt – naar verluidt een groep ondernemers uit de reiswereld – haakte gisteren op het laatste moment toch af, nadat de financiële raadgevers negatief adviseerden.

Het personeel en de vakbonden van Air Holland zijn vanochtend over de stand van zaken geïnformeerd. Bestuurder V. Kloos die namens vakbond De Unie het grondpersoneel vertegenwoordigt, noemde de afgelaste overname ,,een klap in het gezicht'' en maakte zich grote zorgen over de positie van de werknemers. Hij vreest voor massaontslag van de ongeveer tweehonderd man grondpersoneel van Air Holland.

Inmiddels hebben tientallen piloten en cabinepersoneelsleden van Air Holland voor meer zekerheid gekozen door over te stapen naar concurrenten. Een woordvoerder van Martinair bevestigt dat sinds vorige week gesprekken gaande zijn met ongeveer dertig piloten. De sollicitatiegesprekken zullen een dezer dagen worden afgerond.

Alle luchtvaartmaatschappijen hebben een groot tekort aan piloten, grond- en cabinepersoneel. De personeelswerving voor komende zomer is zojuist begonnen. Martinair zegt zeker tientallen piloten te kunnen gebruiken, maar ontkent personeel bij Air Holland te hebben `weggekaapt'. Bij Transavia hebben zich twintig man cabinepersoneel gemeld.

De tijdsdruk waaronder de bewindvoerders partners voor Air Holland zoeken is groot. Reisorganisaties willen snel zekerheid over het voortbestaan van de chartermaatschappij, omdat zij komende week hun brochures voor het komend zomerseizoen klaar moeten hebben.

De touroperators zeiden vanochtend nog steeds vertrouwen in de noodlijdende chartermaatschappij te hebben. Ze hebben voor komend seizoen wel stoelen gereserveerd bij Air Holland, maar die kunnen ze in een laat stadium nog annuleren.